Intel публикува видео, в което показва как протича производствения процес в компанията. Определено е интересно и си струва да се изгледа. Засяга 10-нанометровия процес на производство на процесори. Intel имаше доста трудности именно там.

Intel набляга на мотива как взима пясък и му дава „мозък“, превръщайки го в силициеви компоненти. И се оказва, че не е никак проста работа. Всеки един  процесор преминава стотици мили по поточните линии – буквално. Преминава през редица инструменти. Има над 1000 стъпки, които се извършват, само за да се направят транзисторите.

Представени са редица технологии, които се използват в така наречения FinFET процес – Gate-Last, High-K Metal Gate, COAG

На мен ми беше най-интересно да видя как дузини свързани помежду си кабели се добавят, за да се завърши цялата верига. Изумително е как съпротивлението се увеличава, а транзисторите стават все по-малки. Мащабирането на кабелите към новите транзистори е било проблем. За това компанията е преминала от мед към кобалт за кабелите, които се използват за гореспоменатите връзки.

Intel наистина има много над какво да работи

Самата компания не крие, че изостава от конкурентите си в битката за лидерство на пазара. И това няма да се промени скоро. На корпорацията ще отнеме време поне до края на 2021 да въведе 7nm процес, и то ако не се случат някакви проблеми. Тогава ще е наравно с TSMC. Целта на Intel обаче не е това. Трябва да се въведе 5nm процес, за да се вземе лидерската позиция. Това не може да се случи преди 2023 година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари