Ето какво има под капачката на процесорите AMD Ryzen

13
2051

Навярно всички знаят, че вече в няколко поколения процесори Intel LGA115x, между капачката и кристала на централния процесор се поставя термична паста, топлопроводимостта на която би могла да е по-добра. При AMD е по-различно – използва се припой, който има значително по-добра топлопроводимост. Изглежда, че производителят на чипове от Сънивейл продължава тази традиция.

Германският овърклокър Роман Хартунг, известен и като Der8auer, си направи труда да провери, какво точно се намира под капачката на процесорите AMD Ryzen.

В своя YouTube канал ентусиастът публикува видео, с което показа процес на на „скалпиране“ на процесорите Ryzen. Въпреки богатия си опит, Хартунг успя да смъкне капачката на Ryzen процесора едва от третия път, естествено при изцяло запазена работоспособност на чипа.

Както се и очакваше, под капачката на процесора Ryzen 7 1700 е поставен припой, базиран на индий с температура на топене около 157 градуса по Целзий. Интересно е, че припоят е нанесен върху кристала във вид на два неголеми правоъгълника и навярно четириядрените процесори Ryzen с TDP 65 W също ще имат припой под капачката.

Замяната на топлинния интерфейс на процесорите Ryzen изглежда направо безсмислена, но Хартунг възнамерява да продължи тези експерименти и очаква да успее да намали с няколко градуса температурата на кристала на чипа.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
8 Автори на коментарите
Умен съмRIOTTthe professorassaСтанислав Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
мъни
мъни

Естествено, че знаем какво има под капачката на AMD. Има малко котлонче.

Azhen
Azhen

Само Интел се циганят с пастата , гледах как ги отварят и сравняват как е слагана пастата при едните и другите.

Bobo
Bobo

А под „Интелите“, какво има бе умнико, лайняна термопаста която прави температурата колкото два котлона !? Не ви ли омръзна да се биете в гърдите, че видиш ли ти сте дали една шапка пари за i7. И какво от това, да не ви прави с два чивфта мъде, нещастници глупави.
AMD преди много време бяха котлони, явно от тогава не си в час с техните неща, ама какво да ти дреме нали, важното е да си тъп хейтър, купувай си скъпарските боклуци и не ни занимавай с мозъчните си пръдни.

мъни
мъни

Феновете на AMD нещо нямате чувство за хумор. Обидите не са аргументи.
И аз съм имал AMD. Единственият ми процесор, който е изгарял. А това, че АМД са вече нещо различно го слушаме при появата на всяко ново тяхно поколение. Тия процесори имат почти еднаква производителност, но:
Intel Core i7-3770K – 77w
AMD FX-9370 – 220w

Bobo
Bobo

Ти пък голям „майтап“ каза в първия си пост, голям си майтапчия. FX-8350 e 125w и е пак на нивото на i7-3770K и без K , защо веднага изкара FX-9370 – 220w а, защото така ти е по-удобно !? И какво въобще ми правиш сравнения с консумацията на енергия. Аз мога да ти изкарам процесори на „Интел“, които са съвременни и с консумация по 140w. Не ми сравявай процесори на по 4-5 години, сравнявай сегашните, ама забравих нали си „майтапчия“-хейтър, каквото и да ти говорят все тая. Сега параноичните „Интел“ фенове не можете вече да спите спокойно, след появата на… Виж още »

мъни
мъни

FX-9370 e 220w. Виж им и бенчмарковете. i7-3770K харчи 3 пъти по-малко, че дори има и доста прилично вградено видео! Не знам как да ти обясня, че имам интелски процесор от 1995, който още работи за разлика от AMD-то ми от 2005. И аз си го купих, щото беше по-евтино. Ще го видим тоя Ryzen, ама имам чувството, че ще е като всеки друг път. Досега АМД винаги вадеха по-евтини процесори, дори с 5-10% по-бързи от интелския аналог. Що се отнася до качество, консумация на енергия, отделена топлина и живот избирам Интел. За моя платих не повече от 50-60лв от… Виж още »

Bobo
Bobo

„Интел“-те сякаш не горят !? А при „сините“ какво е положението ? Oт вече споменатия от теб i7-3770K, до сегашните/последните 2 поколения процесори ? Имам достатъчно познати и приятели, които постоянно ъпгрейдват от i7-2600 до сега, само с i7-ци от всяко новоизлязло поколение. И няма един от тях който да ми е казал, че си заслужавало при това смислено да сменят процесори, особенно след i7-4770. Виж снимките от тестовете на guru3d : http://www.guru3d.com/news-story/first-ryzen-7-1700x-review-finds-its-way-onto-the-web.html и пак ще си говорим. Забележи само с колко са „по-добри“ i7-6700K, i7-6950X, i7-7700K спрямо i7-4770K и после си направи най-проста сметка къде е AMD R7 1700X(не… Виж още »

мъни
мъни

Всяко следващо поколение интели предлага 10-15% по-висока производителност. Не знам защо приятелите ти сменят всяко поколение. Естествено, че няма да усетят голяма разлика. Аз приключих с AMD-тата защото освен изгорелия, разтопих и един лаптоп. За барзина изобщо няма смисъл да спорим – влез в бенчмарковете на всички процесори в света и първото АМД е на… 49 място. Вярно много по-евтино е и пред него са основно Xeon-и, но има и i7-ци. Като купувах последната машина ме уверяваха, че новите АМД нямат нищо общо с предишните. Беше 2013. Сега е същото. Как да вярвам?

assa
assa

Защо сравняваш „бАрзината“ на стари процесори? Гледай настоящето, където интел са пълни печки са по 3 бона с производителност на амд за 1000 ,което е супер хладно.
Между другото, от кой чу, че интел имали прираст с 10-15%? От тях? Трябва да спреш да вярваш на корпорациите и да се обедиш сам с няколко бенча, не като сляпа офца да вярваш на каквото чуеш.

Станислав
Станислав

Не виждате ли, че докато спорите – Intel или AMD китайчетата скоро ще направят да е по мощно процесорчето в GSM-а ви. Там вече не си говорят за 4 ядрени или 8 ядрени, а за десет ядрени със различни параметри на групите ядра и с допълнителни екстри за повишаване на производителността и намаляване на консумацията. За справка: https://www.kaldata.com/%d1%85%d0%b0%d1%80%d0%b4%d1%83%d0%b5%d1%80/mediatek-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b8-%d1%82%d0%b5%d1%85%d0%bd%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-corepilot-4-0-%d0%be%d1%81%d0%b8%d0%b3%d1%83%d1%80%d1%8f%d0%b2-239917.html

the professor
the professor

интел от имат процесори с запоена капачка още от времето на печкиум D (само на някои модели процесори – по точно тия с много кеш)… а на амд като им е гадна пастата (по точно пластмастата) са решили да правят като интел…

RIOTT
RIOTT

И след няколко години пастата се спича и процесора става по-горещ. АМД по принцип използват правилната технология, въпреки че е по-скъпо.

Умен съм
Умен съм

Под капачката има само едно….
Разбити мечти.