fbpx
17 C
София

Започнаха продажбите на UPMEM памети с вградени процесори

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

По време на конференцията Hot Chips френската компания UPMEM обяви началото на доставките на памети с вградени процесори. Това са DDR4 RDIMM и RDIMM ECC памети, които изглеждат като обикновени 8 GB RAM плочки тип DDR4-2400 от 16 или 18 чипа с капацитет 4 Gb. Но във всеки чип памет са интегрирани няколко DPU (data processing unit) процесора, всеки от които може да дресира до 64 MB оперативна памет. Във всеки 4 Gb чип се намират по 8 DPU. Една 8 GB DDR4 RDIMM памет има 128 DPU.

Според създателите на новите модули, по този начин значително ще се ускори обработката на данните, ще се повиши ефективността на изчисленията и ще се намали цялостната цена на цифровите системи. Идеята е по-опростените изчислителни операции да се извършват директно в паметта – там където се и съхраняват. По този начин централният процесор и самата верига на пресмятане ще се освободят от операции като прочитане, препращане, кеширане, обработка и обратното връщане на данните в паметта. Модулите UPMEM памет консумират два пъти повече енергия от обикновените, но цялостната консумация на подобна компютърна система е 10 пъти по-малка по отношение на обработването на една заявка, като в същото време производителността е 20 пъти по-висока от гледна точка на приложенията.

Интегрираните DPU процесори имат съвсем опростена 32-битова архитектура и могат да извършват несложни инструкции – побитови операции, комбинирани със събиране и изваждане. UPMEM модулите могат да се поставят в обикновените печатни платки със стандартни RDIMM слотове.

За работа с RDIMM паметите е необходима неголяма модификация на програмите (няколко стотици реда в С библиотеките), което си струва, понеже се получават платформи с изключително ефективна обработка на огромни обеми от данни.

Интересът към новите RDIMM памети е изключително голям. Western Digital например, инвестира в това направление огромни сили и капитал.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини