9.7 C
София

Китай представи Intel Xeon чип със защита от всякакви уязвимости и атаки

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

На пръв поглед, какво общо имат китайците с процесорите Intel Xeon? При това в защитата от атаки. Нали имаше сериозни обвинения за вграждане на шпионски чипове в различните устройства, а и нали е забранен износът на сървърни процесори в Поднебесната. Оказа се, че Intel е работил рамо до рамо с университета Цинхуа (Tsinghua University) в създаването на нова технология за защита на сървърните процесори от каквито и да било атаки и уязвимости. Оказа се, че постигането на подобно нещо е възможно.

На конференцията Hot Chips 31 екипът Jintide представи своя чип с размери на процесор Skylake с твърде сложен състав. В корпуса на този чип се намират три кристала – обикновен стандартен Xeon с до 24 ядра и два 28 nm чипа разработени от Jintide. В представената компютърна система се използват и модифицирани плочки памет, но RAM слотовете са стандартни LRDIMM. Цялата тази комплексна система за защита забавя работата на компютъра с не повече от 10%. Но за сметка на това, тя е минимално уязвима към всички комплексни и още неизвестни уязвимости, независимо дали хардуерни или софтуерни.

Идеята на тази разработка е, че всички потоци на процесора и паметта непрекъснато се наблюдават от двата специални модула. Трасирането се извършва в самия нов чип. Честотата на сканирането е 1 Hz при продължителност 100 микросекунди.

Всяка враждебна активност, отклонение от очакваното поведение и каквото и да било друго ненормално поведение на изчислителните потоци незабавно водят до съобщение към системата (потребителя).

Мониторингът на потоците се извършва от двата допълнителни модула. Това са RCP (re-configurable processor) – процесор с променлива конфигурация и ITR (входно/изходно трасиране). Използват се и модифицирани чипове DDR4 памет с възможност за трасиране.

Поддържат се до 48 линии PCIe 3.0, което допуска конфигурации с до четири от тези Xeon на една дънна платка. TDP е на ниво от 145 до 205 W. Чипсетът за този процесор е стандартният C620. Lenovo вече предлага готови компютърни системи с новия чип.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини