Bloomberg: в сървърите на Apple и Amazon са поставяни шпионски чипове

15
5226
шпионски чипове

Изданието Bloomberg Businessweek публикува резултатите от свое мащабно журналистическо разследване, според което в оборудването на редица от най-големите световни компании са поставени шпионски чипове. В списъка на Bloomberg са включени почти 30 големи американски компании, включително Amazon (в частност AWS) и Apple. Присъстват и компании, изпълняващи държавни поръчки с достъп до чувствителна информация. Става дума и за електронни облаци, в които се съхраняват данните на ЦРУ.

Предполага се, че чиповете са поставени по време на производството, а не по време на транспортирането на мрежовото оборудване. Според тази информация, вносът на компрометираната техника се е осъществявал от компанията Super Micro, специализирана в областта на сървърния хардуер. Именно тя е използвала въпросните китайски дънни платки. Изглежда че отговорността ще се търси от Super Micro.

При изследването, в сървърните дънни платки е открит малък чип с размер колкото оризово зърно. Въпросният чип няма нищо общо с оригиналния дизайн на дъната, но може да осигурява информационен канал. А сървърите с тези дънни платки се използват от дата центровете на Министерството на отбраната до бойните кораби на военноморските сили.

Случилото се е много по-сериозно от различните софтуерни инциденти, които сме свикнали да чуваме. Хардуерното хакване трудно се открива и е потенциално много по-опустошително. Възможно е осигуряването на съвсем скрит и невидим канал, в който разузнавателните агенции са готови да инвестират милиони долари и много години.

Amazon, Apple и Super Micro категорично отрекоха информацията на Bloomberg Businessweek. Apple директно заяви, че никакви чипове не са открити. Bloomberg от своя страна подчерта, че материалът е подготвян в продължение на една година и се базира на над 100 интервюта.

Ще следим темата.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
7 Отговори на коментарите
9 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
12 Автори на коментарите
cyberdelia0.0тъй-тъйКироЦар Навуходоносор Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Techhead
Techhead

Нищо ново под Слънцето. Брутално тъпите овце на „Епъл“ имат нужда от овчар, нищо че плащат по 3-4 хилядарки на всеки 6 месеца за нова айшитня. GDPR нищо няма да може да направи, просто шпионите ще търсят по-неуловими начини да шпионират овцете.

fly
fly

Това ако е вярно, става въпрос за промишлен, военен и политически шпионаж и няма нищо общо с овцете на Apple. Дори да са таргетирани крайни потребители (крайно невероятно), то става въпрос за конкретни и ‘интересни’ хора:)

Anonimous
Anonimous

Конкретни иснтересни хора са, извън богатите страни, тези хора, които се фукат със своите ябълки и съответно творят влияние….

Разбра ли ме достатъчно или да ти кажа това: Виж родните недоносени кифли с изгнили ябълки на лизинг за 2 години – 3 такива !!!!!

Сега схващаш ли?

Цар Навуходоносор
Цар Навуходоносор

Според мен правителствоот на САЩ или ЦРУ, все едно, са накарали компанията да правят това със заплахи, едва ли Епъл ей така от себе си ще тръгнат да го правят, тъй като е ясно ,че това вреди на името на компанията. В крайна сметка се оказва ,че държавата представлява мафиотска структура, на чиято прищявки (закони) трябва да се покоряваш или силово ще ти го наложат (полиция, затвор), а ние си мислим ,че има понятие като „свобода“. Ха-ха

тъй-тъй
тъй-тъй

Във всеки нов телефон/смартфон /и не само/ има такъв чип от десетки години. Това е стандарт и компаниите са длъжни да слагат такива чипове по закон. Новата тенденция е – чипът има и малка антенка и е свързан директно към батерията, за да може да функционира и предава дори при изключен телефон. Из нета е пълно с материали къде е сложен, при Самсунг например, беше от вътрешната страна на фолиото, обвиващо батерията.

fly
fly

Пък то > нищо общо 🙂

О.о
О.о

И точно заради тези изказвания, една камара тиквеници си изтръгнаха антените за NFC…. Случката беше от времето на Galaxy S3 и впоследствие се раздуха прилично и при S4. За справка – XDA и (мисля) Sammobile

тъй-тъй
тъй-тъй

Тая NFC антена първо, е типичен продукт с двойно приложение и второ, много е лесно да се сложи нещо, изглеждащо като NFC антена. А шпионските чипчета са си факт много отдавна.

пипи
пипи

Ама друго си е да те пре*бат докато си мислиш че ти си гявола а?

0.0
0.0

Това е събиране на инф.
А каква атака ви чака в бг ако не се подчинявате на империята.

dilyana.bg/us-diplomats-involved-in-trafficking-of-human-blood-and-pathogens-for-secret-military-program/

Не убиваите пясъчни мухи с голи ръце ако не искате да умрете в адски мъки.

0.0
0.0

Програмата на американските военни за използването на насекоми за разпространението на генномодифицирани вируси може да наруши Конвенцията за биологическите оръжия. Това се изтъква в проучване на група учени от университети в Германия и Франция, публикувано в сп. Science. Статията за водещото научно списание е била подготвена от международна група специалисти по еволюционна генетика и биоетика. Проектът Insect Allies („Насекоми съюзници“) се разработвал в Департамента за перспективни изследователски проекти (DARPA) към Министерството на отбраната на САЩ. Официалната задача на експериментите е „хоризонтална“ редакция на хромозомите на растенията, които ще бъдат произведени от вируси, пренасяни от насекоми. Твърди се, че програмата щяла… Виж още »

Мeтоди Даmяноf
Мeтоди Даmяноf

Т.е. сащниците пробиват корпорациите. Действително всички европейци трябва да пожелаем отхвърляне на сащническите ценности в Европа и изгонването на всичко сащническо от Европа!

Той
Той

Колко удобно… всички ни следвт, нарочно разбира се, но сега ще излезе че руски хакери са слагали тези чипове и компаниите и ЦРУ ни лук яли, ни лук мирисали…

Киро
Киро

Ееееех. Тук е пълно с чукчи писатели, а не читатели…. САЩ и ЦРУ и Епъл нямат нищо общо. Ако бяхте прочели статията(оригинала), щяхте да знаете, че те са пострадалите в случая. Става въпрос за промяна в дизайна на платките в китайските заводи, които ги произвеждат. И по-точно в 4 завода под-изпълнители на основните доставчици на техника на Супер Микро. В самите заводи е променена подадената спецификация на платките и са добавили този чип. 99% дело на китайската армия, която както пишат с подкупи, заплахи и т.н чрез подставени лица са накарали производителите да променят платките и да монтират чиповете. Установено… Виж още »

cyberdelia
cyberdelia

Това, което сте написали се знае още от началото на 90-те, специално, че ПЦ-тата имат хардуеърен байпас и че службите за сигурност ги контролират, поне тези на запад. Целта на всяко едно упражнение е УПРАВЛЕНИЕ И КОНТРОЛ над процеса, а всеки би искал да контрололира изобретението си, това е толкова естествено. Също така, се създават и „фалшиви диаграми“ в платките и дъната, който не изпълняват никаква функция – те са там, за да предотвратят „кражбата“ на изобретението. Този чип, може също да е такъв, един вид да идентифицира „оригиналността“. Що се отнася до днешните смартфони, с ЕнЕфСи, УайФай, Блутут, Интернет,… Виж още »