fbpx
-4.2 C
София

Заради американските санкции в Китай се наблюдава бум в производството на компютърна електроника

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Досега на няколко пъти се спирахме на това, че Китай инвестира огромни суми пари, буквално трилиони щатски долари в развитието на своя собствена полупроводникова промишленост, в която не се използват чужди технологии. На практика всички пазарни и финансови анализатори са на мнение, че санкциите от страна на Съединените Щати подтикват и стимулират Китай в тази сфера и буквално го избутват напред. Разбира се, всичко това се постига с огромен труд, с изсипването на огромни количества пари и други ресурси.

Но сега започнаха да се появяват нови нюанси относно развитието на полупроводниковата промишленост на Китай. Страната започна да възражда изоставените затворени фабрики, като едновременно с това развива и създава нови производства. Особено голямо старание влага Huawei, както и редица други китайски производители. Нека се спрем малко по-подробно.

Какво всъщност се случва

Изданието Nikkei Asia съобщи, че Китай е започнал да съживява почти всички свои производствени обекти, които бяха на път да затворят врати заради американските санкции. Причината е ясна – те имаха големи чуждестранни поръчки, които сега рязко намаляха заради търговската война между САЩ и Китай.

Един от тези обекти е заводът на Fujian Jinhua Integrated Circuit Co. (JHICC). Това е една от китайските компании, които предлагаха полупроводникови чипове на глобалния пазар. А сега тя вече има няколко големи вътрешни клиента, включително и Huawei. Този китайски технологичен гигант дава не само големи поръчки, но и специалисти, които могат да помогнат във възраждането производството на китайски чипове. Освен инженери и други специалисти този завод получи и специалисти по маркетинг, които са много добре запознати с пазара на полупроводникови компоненти. Това не е за учудване, понеже над 50% от успеха на този вид производство е логистиката – откъде могат да се вземат необходимите ресурси, къде и на кого да бъде продадена крайната продукция. Тези въпроси са крайно актуални за китайската електронна индустрия.

Защо експертите в тази област считат, че най-големият участник в това възраждане е Huawei? Причината е, че тази компания е една от малкото, които разполагат със съответните ресурси, както и със съответните специалисти. Към днешен ден Huawei просто няма възможност да получава процесори и други SoC от чужбина и се налага да започне и да развие свое собствено вътрешно производство на територията на Китай. Когато говорим за развитие трябва да кажем, че Huawei е по-зле, отколкото беше преди търговската война между Съединените Щати и Китай. Но наложените много твърди санкции не успяха да унищожат бизнеса на корпорацията, която вече започна активното развитие производството на свои собствени чипове – както процесори, така и други полупроводникови компоненти.

Китай започна активното развитие на нова логистична система, част от която е и заводът Fujian Jinhua Integrated Circuit Co. (JHICC). Компанията Huawei съвсем не се ограничава само с него и вече започна строежа на свои собствени заводи и вече сключва договори с голям брой китайски компании.

Предполага се, че в този проект участва и друга компания – Quliang Electronics, която в момента вече строи от нулата огромен завод за полупроводникови компоненти, който много напомня на гигафабриките на Tesla. Компанията Quliang Electronics официално заяви пред медиите, че по-голямата част от нейната продукция е предназначена за Huawei. Може би само след няколко години ще можем да видим на пазара съвсем новите модели смартфони на Huawei, продукцията на който много от нас понават.

Независимостта

От 2020 година Китай пристъпи към реализирането на изключително мащабна кампания за развитието на своята собствена електронна промишленост. Целта на тази програма е до 2025 година да бъде постигната пълна независимост от САЩ и американските технологии и разгръщането на собствено производство на електронните компоненти, които са най-необходими за страната.

Да напомним, че именно през 2020 година тайванската компания TSMC под натиска на САЩ отказа да работи съвместно с HiSilicon, която е дъщерна компания на Huawei, и на която тогавашният президент Доналд Тръмп наложи санкции. По това време HiSilicon разработваше своите собствени SoC, които се произвеждаха от TSMC, но след налагането на санкциите производството на тези чипове бе прекратено. За да може да оцелее и да може нормално да работи Huawei започна да изгражда своя собствен инфраструктура за производството на необходимите чипове.

Санкции бяха наложени и срещу компанията Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC), която и сега е най-големият китайски производител на чипове, като и тя вече няма право да използва американски технологии.

Китай толкова бързо започна да гради наново своята полупроводникова индустрия, че Ерик Шмид и Грам Елисън заявиха пред The Wall Street Journal, че Китай вече диша във врата на САЩ в надпреварата в полупроводниковата промишленост. Нещо повече, редица експерти са на мнение, че е напълно възможно САЩ да остане по-назад и да изгуби тази надпревара.

Усложненията

През месец октомври 2022 година САЩ значително засилиха търговските санкции по отношение на китайската електронна промишленост, като на първо време бяха спрени процесорите и графичните чипове, които се произвеждат с помощта на най-съвременните технологии. Но новите санкции засегнаха и чиповете памет, както и редица други полупроводникови компоненти.

За да могат да справят с тази ситуация китайците дори започнаха нарочно да забавят своите компютърни системи, за да могат да избегнат санкциите.

Един от тези методи е показване на по-ниска скорост за обмен на информацията. Така например китайската Biren промени информацията за своя GPU в официалния си сайт. Преди време там се виждаха 640 GB/s, но сега числото там е 576 GB/s за съвсем същия модел.

Според аналитичната агенция SemiAnalysis забавянето е постигнато чрез изключването на някои функции и модули на чипа, които по-късно могат отново да бъдат включени.

Перспективите

Въпреки всички тези затруднения Китай издържа на удара. Към днешен ден за тази азиатска страна най-важното е да започне производството на съвременни високопроизводителни чипове, понеже всички производители използват някакви американски технологии и директно зависят от САЩ. Ето защо те отказват да доставят чипове на Китай.

Но към днешен ден постепенно започна да расте активността на компаниите, които произвеждат необходимото сложно оборудване за производството на чипове. За периода от 2019 до края на 2021 година приходите на китайските компании от подобен род са нараснали с немалките 121%. Собствено производство със всички сили развива Huawei, както и някои други големи китайски компании. Особено активна е SMIC – тази компания успя на практика от нулата да създаде собствени поточни линии за производството на съвременни процесори.

Още една компания от Китай – AMEC наскоро заяви, че самостоятелно е разработила собствено оборудване за производството на чипове чрез 5 нанометров технологичен процес. Същата компания наскоро сподели пред медиите, че вече предлага оборудване за обработването на 300 мм силициеви пластини, които могат да се използват за широк спектър технологични процеси – от 65 nm до 5 nm.

Има и други. Компанията HSMC вече приключва изграждането на необходимата производствена инфраструктура за производството на 14 nm процесори и възнамерява след две години да премине към 7 nm. А компанията Ziguang разработи 512-ядрен процесор, който се произвежда чрез 7 нанометров технологичен процес.

И още, съвместното предприятие, съставено от компанията Via Technologies и правителството на Китай започна да произвежда процесорите KaiXian KX-6780A и KX-U6880A. Плюс още един важен чип – процесорът KX-6640MA X86 с тактова честота 2,1 GHz, която може да се повишава до 2,6 GHz.

А Huawei вече строи свой собствен завод за производството на съвременни чипове. Първи ще бъде произвеждана SoC с име Kirin 9006C чрез 5 нанометров технологичен процес. Това е чип с 8х процесорни ядра с тактова честота 3,13 GHz. Huawei строи този завод съвместно с SMIC.

Експертите в тази област са на мнение, че сега на Китай никак не му е леко, но в дългосрочна перспектива няма как да не успее. Тези санкции накараха местните компании да започнат да се развиват и да търсят алтернативи. Те всъщност точно така и правят и изобщо не седят, за да чакат краха. В крайна сметка те съвсем ще престанат да купуват компоненти отвън, а САЩ може да изгуби един огромен пазар.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Предишна новина
Следваща новина
Абонирай се
Извести ме за
guest

39 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини