fbpx
8.8 C
София

В края на годината: проблемите в Китай и цензурата в социалните мрежи

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

От десетина дни в Китай има размирици, предизвикани от COVID-19 ограниченията. Различните онлайн и офлайн издания търсят аналогия с миналото и започнаха да приемат случващото се като една съвременна версия на площад Тянанмън. Има медии, които считат това за един вид китайска версия на киевския Майдан, само че китайският вариант от 4-ти юни 1989 година е известен като клането на площад Тянанмън.

В самия Китай има строга забрана за обсъждането на тези събития и интернет търсачките предлагат минимум информация, сякаш колективният разум на Глобалната мрежа се опитва да забрави миналото. Китайските власти са блокирали и скрили реално случилите се неща и предлагат неофициална версия с твърде оскъдни данни. Всички, които се интересуват от миналото и искат да изяснят логиката на случилото се попадат под внимателния поглед на местните правоохранителни органи. Според местните легенди, с подобни твърде любопитни хора се случва нещо твърде неприятно и страшно. Да се надяваме, че това са само слухове и легенди.

Но цензурата е неразделна част от съвременния Китай – появила се още преди бурното развитие на интернет, сега е пренесена в дигитална среда. Интересно е, че опитът, натрупан от китайските власти много добре се възприема от намиращите се на Запад от Поднебесната демократични страни и дори се счита за напредничав. А това означава, че на тях им е доста интересно да разберат какво точно прави Китай в тази област и как променя своя интернет сектор по такъв начин, че в него да е достъпна единствено вярната информация и нищо повече.

Първоначално забраната за обсъждането на Тянанмън важи за всички вестници и издания в Китай, като никой няма право да обсъжда тези събития. С появата на интернет забраната се прехвърля и в китайската зона на Глобалната мрежа. Тази забрана е абсолютна, но хората от време на време рискуват в това отношение. Така например, в една от годишнините на площад Тянанмън, потребителите на китайските социални мрежи започнаха да публикуват снимки на карти за игра – „8“, „9“, „6“, „4“, като съвсем не е трудно да се разбере коя дата показват тези цифри. Невинното изображение бързо се разпространява в социалните мрежи на Китай и веднага е включено в списъка на забранените и изчезва.

Броят на цензурите в Китай не е точно известен, но инструментите за цензура са на най-високо ниво. Тъй като в Китай западните социални мрежи са забранени, повечето китайци просто ги игнорират и не участват в тях. При по-силно желание и наличието на VPN е възможно включването и използването на западните социални мрежи. Но това за по-голямата част от китайците не е интересно и се получава така, че достъп до подобен тип информация има само една малка прослойка от добре образовани хора. И ето тук цензурата не работи, понеже Китай не може да контролира западните медии и няма как да ограничи разпространяваната от тях информация.

Но за подобни случаи китайските власти създадоха ефективен инструмент, който все пак дава възможност за манипулиране на тези социални мрежи. В самите мрежи с течение на времето са създадени многобройни акаунти, които не се използват, но при нужда се събуждат и започват да бълват безсмислена информация – спам, която скрива важните съобщения. Съответната социална мрежа започва да се задръства от съобщения за случили се дребни проблеми в малките селца и градчета на Китай, предлагат се компаньонки, които обаче не могат да напуснат Китай и още много други подобни, които засипват социалната мрежа с дигитален боклук и по този начин важната информация остава на заден план, а тези съобщения отвличат вниманието на потребителите и по този начин наистина важната информация започва да се губи.

Един от начините за търсене на информация в социалните мрежи е използването на геотагове, с помощта на които могат да се гледат събитията в конкретните градове. В този случай, ако някъде има размирици, има смисъл лентата със съобщения и новини да бъде запълнена с информация, в която фокусът на вниманието се измества към нещо друго. В скрийншота по-горе се вижда, че при подадена заявка за търсене, вместо протестиращи, търсачката показва самотно момиче, което търси мъже. Фабриката за тролове работи с пълни сили и задръства информационния канал по такъв начин, че филтрите на социалната мрежа не могат да се справят.

Едновременно с това в самия Китай се осъществява бързо търсене на хората, които са създали това съдържание и го разпространяват. В наши дни машината за масово следене работи много добре и съвсем просто. Въпросното съдържание се качва в една обща база данни, където се осъществява дигитализация на снимките и видеата. В случая цензорите не се интересуват от разпознаването на хората в тълпата, намирането на техните имена и лични данни, и тяхното включване във списъка на наблюдаваните – това е елементарно. Властите се интересуват кой точно е направил и разпространява тези снимки и видеа.

Нека си припомним една стара история, че в някои тоталитарни страни е осъществявано следенето на пишещите машини. Не е много смешно – на всяка една от тях се напечатва пробен лист, който дава при възможност да се разбере къде именно е напечатан забранения текст, след което не е особено трудно да се намери кой е направил това. Може да е слух, може да е мит, но това наистина е сдържало желанието на хората да използват служебните пишещи машини. Няма да споменаваме в кои страни се е използвал този метод.

Цифровата техника не оставя никакви следи – тя е максимално стандартизирана, но въпреки това остават преки и косвени улики, които могат да подскажат на цензорите, че именно вие сте направили тези снимки. А китайските власти действат по такъв начин, че не афишират тези възможности, за да не могат хората да скриват своите намерения и да не могат да се защитят от подобно следене.

Най-лесният начин за осъществяването на подобно следене е контролът върху всичко, което се качва в електронния облак. На практика същото правят големите технологични гиганти като Apple, Google и Microsoft. Днес всичко е електронен облак и ако във вашия смартфон или компютър бъдат открити снимки на много деца, на детска порнография, кадри с убийства на хора и т.н., то те ще бъдат подадени на съответните органи, като процесът е почти изцяло автоматичен. Нещо подобно се прави и в Китай, с една важна разлика – всичко се осъществява скрито, без да се привлича вниманието на хората.

Миналата седмица размириците привлякоха вниманието на китайските власти и те започнаха масово ограничение на информацията за случващото се. Те започнаха да изтриват в електронните облаци някои снимки и видеа. И не само там! От смартфоните на редица китайски производители изчезнаха локално записаните файлове, а това означава, че Китай има достъп до тези файлове. При опит да бъде отворен подобен файл излиза съобщение за грешка. Проблемът бе доста подробно описан вчера от изданието SamMobile.

На практика всички местни производители в Китай (не само Huawei) започнаха да премахват видеата и снимките на вълненията и безредиците от смартфоните на потребителите. Според SamMobile всичко става чрез електронния облак на съответната компания, където явно се дублират данните от потребителските мобилни телефони. Съответните филтри и алгоритми с изкуствен интелект откриват забранената информация, а производителят по някакъв свой начин премахва тези материали и от флаш дисковете на смартфоните. Счита се, че същите системи имат Apple, Google и Microsoft, но засега не са започнали масово да ги използват.

Но освен този съвсем неприкрит акт на цензура, има възможност да бъдат намерени тези, които са заснели въпросните видеа. Разбира се, изобщо не е необходимо потребителят да укаже в настройките на своето мобилно устройства дали данните на неговия флаш диск да се синхронизират с електронен облак. Това така или иначе се прави, за да могат да се откриват терористи, убийци и т.н. След това се използват определени ИИ алгоритми. Погледнете в галерията на вашия смартфон. Навярно имате опция за търсене на снимките чрез думи. Ако под своята колекция въведете думите „с очила“, ще се появят всички снимки с очила. Нещо подобно прави Китай с устройствата на потребителите чрез използването на отдалечен достъп. Производителят използва изчислителните възможности на всеки смартфон, за да може отдалечено да филтрира информацията и да не натоварва прекалено много електронния облак.

Според различните медии, в Америка засега подобна система няма, но след безредиците в Конгреса, тя вече се разработва и се очаква да започне да работи през 2023 година. Все още няма никаква информация кой ще я включва и изключва, кой ще я ръководи и ще отговаря за нея, какви юридически процедури ще се прилагат. Но едно е сигурно – това няма как да стане, ако съвместно не участват както производителите на софтуерните платформи и създателите на облачните услуги, така и на производителите на съответния хардуер.

По този начин следенето излиза на едно съвсем ново тотално ниво, при което можеш да останеш в историята не само проповядвайки едни или други идеи, но и просто документирайки случващото се, което обаче не се харесва на властите. Да станеш свидетел на подобни събития явно ще стане толкова опасно, колкото и да излезе така, че не си съгласен с официалната доктрина.

До някаква степен Китай е в авангарда на това движение, но не бива да се заблуждаваме – големите държави със сигурност ще направят нещо подобно – твърде голямо е изкушението и твърде са малко правата на потребителите. Разбира се, тази система ще се спусне от големите държави и ще обхване и съвсем малките страни. Засега Китай е най-напред в това отношение, понеже вече му се налага да използва нещо подобно и се използват техническите системи, които са достъпни към днешен ден. Това е било невъзможно в миналото, а какво ще стане в бъдеще, когато техниката още ще се усъвършенства, можем само да гадаем. Инструментите за следене ще станат още по-фини и и разнообразни, което означава, че данните във вашия смартфон на практика не са само ваши, но и някакви трети лица. Струва си много добре да помислим какво да запишем в паметта на мобилното устройство и какво можем да му доверим.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини