Защо Chromebook вероятно е всичко, от което се нуждаете

Искате да си купите нов лаптоп с Windows или Mac? Първо разгледайте и Chromebook предложенията

11
3266

През последните две години с увеличаване на популярността на дистанционното обучение и дистанционната работа по време на пандемията, много хора вече са наясно със света на „хромбуците“. Вероятно поради това и аз прекарвам повече време в отговор на въпроси за тях от страна на семейството и приятелите, отколкото съм прекарвал, откакто те бяха пуснати на пазара през 2011 година.

Хромбуците са вече на повече от 10 години и много неща са се променили при тях за това време. Повечето от разговорите ми за Chromebook са с хора, които ги купуват за деца, но не рядко пъти тези въпроси и отговори завършват с въпроса „Трябва ли да си купя един за себе си?“. И отговорът обикновено е: „Зависи от нуждите ти.“ Винаги, след като се поразровят малко, хората разбират, че не им е необходимо да правят повече от това, което може да се направи на Chromebook, който е на много по-ниска цена.

Често срещан аргумент срещу закупуването на Chromebook е, че можете да правите много повече с „истински компютър“ – т.е. лаптоп, работещ с MacOS, Windows или дистрибуция на Linux. Като цяло това е вярно, но отново, много хора нямат нужда да правят повече. Това, което може да се извърши чрез Linux и Android приложенията на Chromebook, все по-често е повече от достатъчно, за да се справите с ежедневните си задачи.

Достатъчен ли е един Chromebook за мен?

Не сте сигурни дали един Chromebook е подходящ за вас? Започнете, като направите списък с това, кое точно трябва да правите като дейности на компютъра си. Включете и това, което бихте искали да правите евентуално вбъдеще. Ако всичко от списъка ви се прави в уеб браузър, поздравления, Chromebook е идеален за вас.

Толкова много неща, особено когато става въпрос за задачи, свързани с офис работа като текстообработка и попълване на екселкси таблици, могат да се случат в браузър или с приложение. Уеб приложенията по същество са уебсайтове, които функционират като мобилни приложения за изтегляне, а Google разполага с уеб магазин, пълен с такива приложения.

Ако не можете да намерите уеб приложение, което да отговаря на нуждите ви, всички съвременни Chromebook модели могат да работят и с приложения за Android от магазина Google Play. По принцип тази комбинация и някои други ключови функции на Chrome OS правят Chromebook-овете по-лесна препоръка, отколкото бяха дори само преди няколко години.

Какво е доброто в Chromebook?

Цената е едно от основните неща, които правят Chromebook толкова привлекателен. Въпреки че първокласните модели започват от около 1000 лв, можете да намерите отлични варианти за ежедневна употреба за 6-700 лв. Един от любимите ми евтини модели, Acer, се продава за 700 лв. Това е Chromebook „две в едно“ с подвижен капак за клавиатурата, така че може да се използва като таблет или лаптоп. Благодарение на поддръжката на писалката USI можете да рисувате и да си водите бележки на екрана. Можете да свържете Bluetooth контролер за игри към него и да играете игри за Android на него.

Като стана дума за игри, макар че няма да можете да играете най-новите компютърни игри директно от Chromebook, услугите за стрийминг на игри като Google Stadia и Nvidia GeForce Now правят игрите възможни. И отново, на тях можете да играете и игри за Android и браузър. Освен това наличието на приложения за услуги като Netflix, Hulu, Spotify, YouTube и YouTube Music означава, че разполагате с много възможности за забавление.

Наред с това това някои от същите причини, поради които Chromebook са добри за училища и фирми, ги правят отлични семейни компютри. Всеки член на семейството може да има отделен акаунт в Google и влизането в него му дава достъп само до неговите неща, но не и до вашите. Акаунтите на децата могат да се управляват с Google Family Link. Почти невъзможно е Chromebook да бъде повреден с вируси или друг зловреден софтуер. А ако не работи съвсем правилно, можете да го нулирате с функцията Powerwash на Chrome и за няколко минути системата е чиста и свежа.

Google редовно актуализира операционната система с цел сигурност и добавяне на нови функции, а инсталациите са бързи и безболезнени. Всъщност Google обяви няколко нови инструмента и актуализации, за да отпразнува своята 10-та годишнина миналата година. А ако сте потребител на Android, има още повече причини да вземете Chromebook. Функцията Phone Hub на Chrome улеснява повече от всякога съвместната работа на двете устройства.

Има обаче едно нещо, което трябва да се има предвид по отношение на актуализациите. Устройствата с Google Chrome имат срок на валидност на автоматичното обновяване. Хардуерът, който не е на Google, се поддържа само толкова дълго, преди да спре да получава актуализации на Chrome OS и браузъра. За моделите, пуснати на пазара през 2022 г., тази дата е приблизително седем-осем години от първоначалното пускане на устройството, но това не винаги е така. Google поддържа списък с датите на AUE за всички модели и определено си заслужава да го проверите, преди да купите Chromebook, нов или употребяван.

Какво мога да правя с Chromebook?

Пречка за някои е нуждата от работа с Microsoft Office или друг софтуер за Windows или Mac. Съществуват прогресивни версии на уеб приложения на софтуера Office, които изглеждат и се държат точно като мобилните приложения на Office 365. Преди да преминете обаче, ще искате да сте сигурни, че всички необходими инструменти са налични онлайн или в приложенията. Приложете същия подход към всяко приложение от списъка ви, което е задължително да имате.

Например, ако имате нужда от лаптоп, за да работите с пълния софтуер на Adobe Creative Cloud като InDesign и Photoshop, Chromebook не е подходящ. Adobe има ограничени версии на CC приложенията за Android, които се поддържат на Chromebook, така че в зависимост от това какво точно правите, може би ще успеете да се справите. Отново обаче, Chromebook не е естествено съвместим със софтуера за Windows или Mac.

При все това производителят на софтуер Parallels вече произвежда Parallels for Chrome за Chrome Enterprise. Той ви позволява да използвате пълнофункционални приложения за Windows. Тя обаче е предназначена главно за бизнес потребители и не е най-добрият вариант за обикновена потребителска употреба.

Можете също така да използвате Chromebook и неговия Chrome Remote Desktop, за да се свържете с други компютри, на които е инсталиран браузърът Chrome. Конфигурирането на отдалечения работен плот отнема само няколко минути и може да се използва като заобиколно решение за достъп до софтуер за Windows и Mac от Chromebook. Можете също така да го използвате, за да оказвате техническа поддръжка на семейството и приятелите си или да споделите компютъра си с тях, за да имат сигурен достъп до вашите приложения и файлове.

През последните 10 години Chromebook-овете израснаха много и въпреки че не са решение за всеки или за всичко, сега те отговарят на нуждите на много купувачи на лаптопи и шанс последните да си спестят много пари.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари