fbpx
0 C
София

За проблемите с 12VHPWR конекторите виновни могат да се окажат потребителите

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Експертът по компютърните захранвания на компанията Corsair с никнейм JonnyGuru счита, че потребителите не включват както трябва преходниците и кабелите към конектора за подаване на допълнително напрежение, което води до разтопяването на буксите. Това означава, че за разтопяването на 12VHPWR конекторите са виновни самите потребители.

JonnyGuru твърди, че някои потребители не включват плътно и до края 12+4 пиновия конектор в гнездото на мощните видеокарти GeForce RTX 4090. В резултат от това между конектора и гнездото остава процеп, контактът не е добър, а това води до нарастването на електрическото съпротивление на връзките, до ръст на температурата и в крайна сметка – до разтопяването на конектора. Това е една нова теория, която засега не е проверена от други експерти в тази област.

Само че JonnyGuru на практика показа как се стига до разтопяване на конектора. В началото той подал захранване на видеокартата GeForce RTX 4090 с помощта на блока Corsair HX1500i с използвания преходник. Към преходника са включени три 8-пинови конектора на компютърното захранване с цел да преминава по-силен ток и евентуално да се повиши температурата. Специалистът започнал по всякакъв начин да огъва кабелите близо до конекторите, но 12VHPWR без проблеми е издържал на всички подобни действия, здравината на спойките се оказала много добра и температурата на преходника не е превишила 53 °C.

След това JonnyGuru внимателно разгледал всички снимки на разтопени конектори и сравнявал здравите 12VHPWR с повредените конектори от този тип. Изводът на експерта е, че всеки един 12VHPWR конектор потенциално може да прегори, понеже тези конектори изключително трудно се включват в гнездото на видеокартите. Той специално подчертава, че включването докарай на този конектор е твърде и дори изключително трудно. Редица снимки на разтопени 12VHPWR показват, че конекторът не е натикан докрай в гнездото на графичната карта и между тях остава процеп, който много добре се вижда и именно той е причината за тези повреди. JonnyGuru препоръчва на потребителите, които се притесняват за своите видеокарти, да използват смазка за електрическите контакти и за пластмасовата контактна връзка на конектора, за да се осигури надежден контакт между конектора и гнездото на видеокартата, който не допуска нагряване на връзките и разтопяване на конектора.

Засега няма информация как са възприети наблюденията и изводите на специалиста, но организацията PCI Special Interest Group (PCI-SIG) съобщи, че съвсем скоро ще представи нова версия на 12VHPWR. В новата версия са направени промени в пластмасовата обвивка на 12VHPWR. На пръв поглед това не е свързано с разтопяването на този конектор, но се очаква по този начин неговото включване към гнездото да става по-лесно, а това по косвен начин ще намали случаите на разтопяване на 12VHPWR конектора.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини