fbpx
8.8 C
София

Износът на чипове от Тайван е скочил с 18,4% през миналата година, на фона на санкциите на САЩ, които намалиха вноса от Китай

Но бъдещето за Тайван може да не е толкова светло

Най-четени

Не е тайна, че значението на Тайван в световната технологична индустрия не може да бъде подценявано, но дали островната държава пострада през миналата година в условията на световно икономическо забавяне, срив на потребителското търсене и новите санкции на САЩ срещу китайската индустрия за чипове? Съвсем не. Износът на полупроводници от Тайван нараства за седма поредна година през цялата 2022 година. Междувременно вносът от Китай се е сринал с 15% през същия период.

По данни на Bloomberg, Тайванското Министерство на финансите обяви, че износът на полупроводници се е увеличил с 18,4% спрямо предходната година, продължавайки тенденцията, която е в непрекъснат растеж от 2016 година насам. Данните отбелязват и третата поредна година на двуцифрен ръст.

Действията на Съединените щати за намаляване на зависимостта им от износа на чипове от Тайван стават все по-важни в последно време, тъй като Китай отправя все повече заплахи към острова, който обявява за свой. През юли министърът на търговията Джина Реймондо предупреди, че САЩ ще се изправят пред „дълбока и незабавна рецесия“, ако някога бъдат откъснати от тайванската индустрия за производство на чипове. Приемането на Закона за чиповете беше важна стъпка към по-голяма самостоятелност.

Ще мине известно време, преди значението на Тайван в света на полупроводниците да намалее, особено след като правителството на Тайван предлага данъчни облекчения и други стимули на компании като TSMC, за да инвестират в нови съоръжения в родината си. Гигантът в производството на чипове изгражда фабрики извън Тайван, включително и в САЩ, което много дразни Китай.

Говорейки за Китай, вносът на полупроводници в азиатската държава е намалял с 15% през 2022 г., като е спаднал от 635,6 млрд. единици през 2021 година. до 538,4 млрд. единици през 2022 година. Вносът ѝ на машини за производство на чипове също е намалял, достигайки най-ниската си точка от средата на 2020 година. Това е резултат от все по-строгите санкции, наложени от САЩ, и от строгата политика на Китай за „нулев COVID“, която наскоро изостави въпреки заплахата да добави още повече сътресения в индустрията.

Не всички новини за износа на полупроводници от Тайван са добри. Наскоро TSMC не успя да изпълни прогнозата си за тримесечните си приходи за първи път от две години и очаква умерен спад на приходите през първата половина на тази година. Това е резултат от намаляващото потребителско търсене, което доведе до намаляване на поръчките на клиенти като Nvidia и AMD.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини