Учените от националната лаборатория Бъркли изобретиха нов тип полупроводници. Халогенните перовскити, от които са съставени, могат да излъчват ярки цветове при размер на точката 500 нанометра.

Кристалната решетка в халогенните перовскити се удържа благодарение на йонните, а не на ковалентните връзки и атомите с противоположни заряди се привличат и обменят електрони.

„При неорганичните халогенни перовскити лесно можем да сменим местата на анионите в йонните връзки, запазвайки единната кристална структура на материала“ – каза Пайдун Ян, ръководител на това изследване. „Ето защо халогенните перовскити се считат за полупроводници с мека решетка. Нашите изследвания показаха, че лесно можем да променяме състава на всеки сегмент от този мек полупроводник“.

Сменяйки йоните, учените превръщат халогенния перовскит от цезий и олово в йодид, бромид и хлорид, всеки от които изпуска своя светлина. И още, по този начин са обединени няколко хетерогенни прехода и размерът на пиксела е от порядъка на 500 нанометра с възможност за промяна на цвета на материала от целия спектър на видимата светлина.

При създаването на халогенните перовскити се използва стандартната електроннолъчева литография. Според учените, новият метод е много по-опростен в сравнение с традиционното производство на полупроводници – не се налага губенето на часове в чисти стаи и не са необходими високи температури.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари