fbpx
11.8 C
София

Изпълнителният директор на Intel: Недостигът на чипове ще продължи до 2024

Най-четени

Шест месеца, след като прогнозира, че глобалният недостиг на чипове ще продължи поне до 2023 г., и след като обяви, че компанията му планира да си върне лидерската позиция скоро, главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсинджър сега прогнозира, че всъщност може да продължи поне до 2024 г.

„Ние вярваме, че общият недостиг на полупроводници, който се наблюдава в световен мащаб в момента, навярно ще приключи и световната картина ще се нормализира едва през 2024 г, а не през 2023 г., каквито бяха нашите първоначални прогнози. Промяната в прогнозата ни се дължи на това, че недостигът на чипове освен на потребителската електроника, се отразява и на производството на индустриална техника, като по този начин производствените машини и съоръжения на самите производители също търпят сериозно забавяне и трудности в производството.“, каза той пред CNBC в петък.

Аргументът на Гелсинджър не е нов за анализаторите и познавачите на този проблем. Напълно естествено е, че недостигът на чипове може да предизвика един проблем в стил Параграф 22 – не просто не достигат чипове за създаването на продукти и устройства за крайни потребители и за индустрията, но и не достигат чипове за създаване на машините, които произвеждат самите чипове. От друга страна, фактът, че в някои региони на Китай имаше ново избухване на вълна от случаи на коронавирус и тежки локдауни, допълнително утежни ситуацията и въведе и без това трудно възстановяващия се пазар в нови трудности.

Макар и всичко това да звучи песимистично и мрачно, все пак трябва да отбележим, че проблемите с недостига на чипове са динамична ситуация, като не засягат абсолютно всички видове чипове еднакво и по едно и също време, поради което е възможно да избегнем ситуация на пълна обреченост. Някои индустрии и някои видове компоненти са по-силно засегнати от други, като засегнатите сектори постепенно се изреждат в ротация. Ако трябва да сме обективни, Intel се справя добре в производството на собствените си чипове. „За първи път от години заводите на Intel са близо до задоволяването на търсенето, което имат нашите клиенти“, каза Гелсинджър по време на дискусия за обявяване на печалбите на компанията за първото тримесечие на 2022 г.

Въпреки че Гелиснджър прогнозира, че недостигът на чипове е проблем, от справянето с който сме все още далеч, той няма предвид възникването на тежка криза за целия пазар. Ако в началото на кризата с недостига на чипове едни от най-засегнатите продукти бяха централните процесори, видео картите и гейминг конзолите, то изглежда предлагането в тези сектори сега започва да става задоволително. Но доставчиците на мрежови чипове все още не могат да се похвалят с подобрение в собствения си сектор. Освен това, че картината с проблемите е парциална и силно сепаративна, трябва да отчетем и, че доставчиците на оборудване за производството на чипове вече имат запаси на суровини и необходими технологии за повече от 18 месеца напред в сравнение със запасите за само шест месеца, с които разполагаха година по-рано.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини