Micron е един от най-големите производители на DRAM и NANDпамети, а в началото на тази седмица престана да работи тайванският завод Fab-2, наследен още от закупуването на компанията Inotera Memories.

Във връзка с това събитие, аналитичната компания TrendForce обяви, че производството на Micron ще намалее с около 60 000 силициеви пластини месечно, което възлиза на приблизително 5,5% от всички произвеждани DRAM чипове в света.

Причината за спирането на производството е мащабен инцидент в системата за разпределяне на азот, което е довело до замърсяването на силициевите пластини и оборудването, използвано в производството на полупроводниковата продукция. Производителят съобщи, че инцидентът бързо ще бъде решен и няма да окаже съществено влияние на сроковете за доставки на вече поръчаните чипове памет.

Според аналитиците, тази авария ще стане причина за поредното повишаване цените на DRAM паметта, която и така от около една година е дефицитна. Много специалисти забелязаха, че в завода Fab-2 са се произвеждали предимно LPDDR4 чипове и цената на обикновената оперативна памет ще нарасне незначително.

Повредените полупроводникови пластини са предназначени за производството на DRAM за персонални компютри, сървъри и някои мобилни устройства, включително в смартфона Apple iPhone 8. Има вероятност инцидентът да забави неговото излизане.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
CHIMERAMisho Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Misho
Misho

Е това е – според някои аналитици ще се повиши цената според други няма да се повиши. Нещо като прогнозата за времето – може да вали ама може и да не вали…

CHIMERA
CHIMERA

При производство от подобен мащаб би следвало да имат определени резерви (чипове ,с които да покрият определен процент от загуби 🙂
В тези заводи не се оставя нищо на случайността 🙂