fbpx
3.9 C
София

Истините, митовете и особеностите на геймърските монитори – втора част

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Продължаваме да разглеждаме възможностите и особеностите на геймърските монитори, на които се спряхме през първата част.

Многозоновата подсветка – да направим черния цвят наистина черен

Какъв е основният недостатък на IPS, MVA и TN матриците в сравнение с OLED? Правилно, неособено високия контраст, понеже черният цвят в тези монитори е по-скоро тъмносив. А ако си спомним и за glow ефекта, от който краищата на екрана преливат в син и оранжев цвят, ситуацията става доста неприятна.

Добре изразен Glow ефект

Всичките тези проблеми решават единствено OLED мониторите. Те вече се продават, но цените им съвсем не са хуманни. Към днешен ден един 50-инчов 4К OLED монитор с G-Sync струва едва ли не колкото мезонет в някой голям град, а това ни подсеща, че проблемът с ниския контраст засега е по-добре да се реши по друг начин.

Може да се каже, че решението е очевидно: черният цвят на IPS матрицата не изглежда съвсем черен, понеже работи светодиодната подсветка. Няма как да започнем да я изключване нацяло – да, тъмните изображения ще станат по-реалистични, но светлите ще изгубят яркостта си. Но нали можем да добавим определен брой светодиоди, които независимо от цялостната подсветка бързо ще се изключат при извеждането на тъмни цветове и ще се включват при ярки цветове. По този начин реално се повишава контраста и черният цвят става много по-черен.

Артефактите на многозоновата подсветка

Обикновено се поставят няколко стотици от тези допълнителни светодиоди, с което се създават аналогичен брой зони. Ясно е, че броят на допълнителните светодиоди е хиляди пъти по-малък от броя на пикселите и в някои случаи се виждат артефакти във вид на ореоли – например, когато се изобрази много светла точка на съвсем черен фон, но този метод наистина подобрява контраста на изображението.

Решаваме проблема с инерцията на ретината чрез добавянето на черен кадър

Помните ли големите монитори с електронно-лъчеви тръби? При тях електронният лъч преминава през всичките пиксели на монитора и им дава енергия, благодарение на която светят 1-2 милисекунди. Но преминаването през всичките пиксели отнема около 5-7 милисекунди – тоест, през по-голямата част от времето хората гледат тъмен екран, но виждат съвсем нормално изображение (с изключение на някои чувствителни хора, които забелязват примигването). Причината да се вижда нормално изображение с крие във времето на реакция на ретината. С други думи, нейното осветяване в продължение на една-две милисекунди е достатъчно, за да може тя да запази информацията в продължение на много по-дълго време.

Именно това е причината, поради която намаляването на времето на реакцията на матрицата под 3-5 милисекунди почти да не оказва влияние на нашето възприемане на изображението. А дали не можем да се справим с тоя своеобразен тайминг на нашите очи?

Черният кадър

Може, ако използваме същия похват, като при старите CRT монитори. Идеята съвсем не е сложна – защо да се извеждат нови кадри, ако заради инертността на ретината те така или иначе ще се виждат размазани? По-добре е между обикновените кадри, през един кадър да се вмъкват черни кадри. В този случай ретината на окото ще успее да се „изчисти“ от предишната информация и всеки нов нормален кадър нашите очи отлично ще виждат. Друг голям плюс на технология с вмъкването на черни кадри е и това, че по този начин ще бъде скрито и забавянето на матрицата – в добрите монитори тя е сравнима именно с времето на извеждане на един кадър, а в този случай той е черен.

В крайна сметка, чрез активиране режима на вмъкване на черни кадри (BFI, ULMB), се премахват всички възможни тайминги както на ретината, така и на матрицата и изображението е максимално ясно и детайлно дори и в най-динамичните игри.

Но и тук има известен недостатък: някои хора все пак забелязват слабо примигване и при тях умората на очите е по-голяма, особено при игрови баталии с бързи и динамични игри. Но при всички случаи тази технология трябва да се опита, особено като се има предвид, че тя се харесва от почти всички.

Извитите монитори и съотношението на страните 21:9 са единствено маркетинг

Ние живеем в триизмерен свят, а използваме плоски монитори за показване на 3D изображения. Нещо май не е наред? И какво точно не е наред, решиха няколко производители на монитори и започнаха да предлагат извити монитори с радиус на овала 1500-1800 мм. Идеята е съвсем проста: извитият монитор ще даде възможност за по-пълно потапяне в играта, като едновременно с това ще се намали glow ефекта. Но на практика е добре да се помни, че всички изображения и цялото съдържание се създават именно за плоски монитори, понеже в краищата на извития екран се нарушава геометрията на обектите.

Освен това, този монитор изобщо не е подходящ за хора, които изготвят чертежи на своите персонални компютри или се занимават с  каквато и да било дейност, при която се изисква съвсем точното съблюдаване формата на обектите – например в архитектурата. Така че може с пълно право да се каже, че извитите монитори са си чист маркетинг – цената име е неразумно висока, а изкривяването на геометрията силно започва да се набива в очите. Освен това по-доброто потапяне в игрите е твърде съмнително.

Красиви маркетингови изображения

Вторият тренд са новите монитори със съотношение на страните 21:9 или още по-тесни. И тук идеята съвсем не е сложна: човешкото око е така устроено, че хоризонталният ъгъл на виждане е съществено по-голям от вертикалния. И е логично да се създават изображения, хоризонтала на които е по-голям от вертикала.

Но тук се сблъскваме с един неприятен проблем: повечето съвременни игри поддържат това съотношение на страните, но само малко по-старите упорито работят единствено с 16:9. Има недокументирани начини и тези игри да се виждат на цял екран, но това изиска много време за настройки и проби.

Друг е проблемът, че при 21:9 мониторите имат по-голям брой пиксели в сравнение с аналогичните 16:9 дисплеи. Това може да доведе до намаляване на производителността с 15-20%. Това доста добре се вижда при матриците с размер на диагонала над 30 инча и резолюция 3440х1440 пиксела – малко са видеокартите, които могат да покажат 60 fps изображение при максимални настройки на графиката.

Всъщност това е доста спорен въпрос – ако имате топ-видеокарта и нямате нищо против да си настройвате играта – то има смисъл да се вземе подобно устройство, понеже с такъв монитор по-лесно се играе и по-приятно се работи. В противен случай е по-добре да се вземе изпитан във времето 16:9 монитор, на който всички игри изглеждат добре.

HDR е повече за видео, отколкото за игри

Мнозина знаят за HDR режима от опциите в камерите на смартфоните, която дава възможност за получаването на истински цветове на снимките – истински цвят на небето и нормални (не черни) сенки. При мониторите идеята е подобна: HDR дава възможност за повишаване на яркостта, контраста и наситеността на цветовете, като по този начин се получава много по-реално изображение. Към днешен ден има три DisplayHDR стандарта – 400, 600 и 1000. Тези числа показват пиковата яркост в нитове. И още, според VESA спецификациите тези монитори трябва да могат да работят с 8 и 10-битов цвят, както и да имат и локално управление на яркостта.

Това е една съвсем логична стъпка в сравнение с SDR, която дава много по-реалистично изображение. Има само един проблем – този режим трябва да се поддържа както от страна на монитора, така и от играта и компютърната система. Ето тук нещата не са много добре – има само две игри с поддръжката на HDR – Metro Exodus и Resident Evil 7. При останалите игри ползата от HDR е нищожна. Освен това HDR изцяло се поддържа само в ОС Windows 10.

Изводът е ясен: за игри засега няма смисъл да се вземат HDR монитори. А за филми си струва – заглавията с поддръжката на HDR вече са много.


Приключихме с разглеждането на особеностите при геймърските монитори за изтеклата 2019 година. Да се надяваме, че Новата 2020 ще предложи много нови и интересни неща.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини