fbpx
6.1 C
София

Как да изберем подходящия за работа монитор

За тези от вас, които прекарват часове на бюрото, е жизненоважно за здравето и продуктивността да имате възможно най-добрата конфигурация, а всичко това започва с нещата, в които се взирате най-много: вашите монитори

Най-четени

Независимо дали работите от вкъщи, в офиса или в комбинация от двете, по-важно от всякога е да се чувствате удобно и продуктивно в работното си пространство. Един от най-въздействащите начини за осигуряване на този комфорт и продуктивност е оптимизираната и персонализирана настройка на монитора.

Някои от вас може да са в състояние да свършат цялата работа, която им е необходима, на един малък екран. Но за други е необходимо повече пространство на дисплея, понякога много повече.

Това ръководство от ZDNET има за цел да ви помогне да разберете коя конфигурация на монитора е най-подходяща за вас, независимо дали става въпрос за допълнителен вторичен (или третичен) екран, по-голям монитор или по-рядко срещано съотношение на страните на монитора. Ще ви помогнем да намерите най-добрия вариант за вашия работен процес, бюджет и ограничения в пространството.

Кое разположение на монитора е подходящо за вас?

Първо и най-добро предложение на ZDNET е да разгледате добре и задълбочено работния си процес и да си зададете следните въпроси:

Имате ли нужда от повече вертикално или хоризонтално пространство? Това ще ви помогне да определите няколко неща. Първо, ако вертикалното пространство е жизненоважно, можете да премахнете както ултра-широките настройки, така и много-мониторните настройки, които не включват поне един дисплей в портретен режим.

Ако максималното хоризонтално пространство е най-важно за вас, тогава е много вероятно категорията на ултра-широките монитори да е най-добрият вариант за вас от гледна точка на разходите и ефективността. Ако се нуждаете от комбинация от двете, тогава хибридна пейзажна/портретна много-мониторна конфигурация или един голям дисплей е най-добрият ви избор.

Колко монитора може да поддържа вашата система? Абсолютно задължително е да проучите този въпрос, преди да се опитате да направите големи промени в разположението и конфигурацията на мониторите си. Ако отговорът за вашата система е един, ще трябва да се придържате към един ултра-широк или един голям монитор, при условие че системата ви може да поддържа 4K резолюция за втория. Ако имате възможност да свържете няколко монитора, тогава изборът ви е далеч по-разнообразен.

С колко място разполагате на бюрото си? Това се отнася както за широчината, така и за дълбочината на бюрото ви. По-широките бюра може да са в състояние лесно да поберат голям екран и конфигурации с два или дори три екрана, но може да нямат необходимата дълбочина за извит ултра-широк монитор. По подобен начин по-дълбоките бюра могат лесно да поберат ултра-широк екран, но може да се затруднят с допълнителната широчина, необходима при конфигурации с три екрана.

Най-добре е внимателно да прегледате размерите на бъдещите си дисплеи (със стойки и без стойки) и да видите кой от тях ще се вмести най-добре в наличното пространство на бюрото ви.

Колко ще трябва да похарчите за стойки, монтажни комплекти или рамена за вашите монитор(и)? Просто казано, колкото по-голяма или по-креативна е вашата конфигурация, толкова по-вероятно е да се наложи да закупите допълнителни опции за монтаж. Някои от тях могат да бъдат доста скъпи, особено ако търсите опции с газови рамена, които могат да преместват мониторите, прикрепени към тях, както вертикално, така и хоризонтално. Дори някои стенни монтажи, предназначени за телевизори с диагонал над 65 инча, могат да се окажат неуспешни поради огромния лост, предизвикан от предните ръбове на рязко извития им дисплей.

Ако искате да спестите пари, потърсете монитори, които включват стойки, отговарящи на всичките ви нужди, още в комплекта си. Ако това не се случи, помислете за стойки за монитори, които могат да добавят височина, за да направят съществуващите стойки по-приспособими, или експериментирайте с хибриден подход, който използвате както стандартни стойки, така и монтирани на стена или бюро рамена.

А сега разбивка на трите основни типа конфигурации: конфигурации с няколко монитора, конфигурации с голям екран и конфигурации с ултра-широк екран. Ще разгледаме плюсовете и минусите на всяка от тях, ще ви дадем основна представа за това какви разходи за закупуване може да имате и ще ви посъветваме кои видове работни процеси са най-подходящи за всяка опция.

1. Опция с няколко монитора

От трите възможни конфигурации, които ще обсъдим, тази вероятно е позната на повечето хора. Всички сме виждали телевизионни предавания с трейдъри, или „хакери“, които седят пред безброй монитори, увити около тях. За да сме наясно, тук не става дума за нищо от този мащаб.

Бихме ви предложили да ограничите вашата конфигурация до два или три монитора. Това ви дава най-доброто съотношение между цена и качество, като балансира мониторите и наличните им възможности за конфигуриране със свързаните с тях разходи и хардуер, необходим за работата им. По-долу ще разгледаме както конфигурациите с два монитора, така и тези с три.

Конфигурация с два монитора

Плюсове:

 • Обикновено това е най-евтиният вариант, тъй като е необходим само един допълнителен дисплей към този, който вече притежавате.
 • Най-лесно за работа, като повечето лаптопи и съвременни настолни компютри могат да поддържат поне два дисплея.
 • Достатъчно гъвкаво за повечето работни процеси и достатъчно компактно за всички, освен за най-тесните бюра и работни пространства.

Минуси:

 • Не предлага толкова много допълнително пространство на екрана, колкото другите възможни конфигурации
 • Симетричните оформления могат да поставят рамката централно между мониторите в средата на зрителното поле на потребителя, докато асиметричните оформления могат да бъдат досадни поради необходимостта постоянно да обръщате главата си наляво или надясно.
 • Подобно на всички конфигурации с няколко монитора, разликите в точността на цветовете, яркостта и други показатели могат да бъдат забележими, ако мониторите не са точно един и същ модел с идентични настройки.

Това е най-лесният и обикновено най-евтиният вариант за тези от вас, които се надяват да разширят наличното си пространство. Всъщност много от вас може дори да имат стар монитор, който да добавят към съществуващата конфигурация като вторичен дисплей. Подобна ситуация може да се постигне и като просто използвате лаптопа си като вторичен дисплей, докато преместите основния си дисплей на по-голям монитор, или като вземете евтин преносим монитор.

Оформление: Side-by-side/Един до друг

Това е най-разпространената многомониторна конфигурация, състояща се от два монитора, най-често с подобен размер, разположени един до друг. Очевидното предимство е удвояването на екрана, като имате възможност да запазите активната си работа на единия монитор, а на втория да правите справки, чатове, да водите разговори или каквото и да е друго. Има много хора, които не разбират напълно колко полезен може да бъде този прост допълнителен екран. Спестеното време и усилия, осигурени от това, че всичко е видимо наведнъж по време на осемчасова смяна, може да промени живота ви.

Дори и да не разполагате с два дисплея със сходен размер, един по-голям основен дисплей с по-малък вторичен екран може да бъде също толкова полезно като опция. Разбира се, естетически издържаните конфигурации с два идеално съчетани монитора, разделени от миниатюрни рамки, може да са идеални, но не позволявайте на напразното желание за такова нещо да ви спре да се насладите на която и да е конфигурация с два монитора, която би работила най-добре за вас и вашия бюджет.

Оформление: Пейзажно-портретна комбинация

Макар че най-очевидната конфигурация, която ви идва наум, може да бъде обикновена конфигурация един до друг с двата монитора в традиционната хоризонтална ориентация, не отхвърляйте възможността да поставите един от тези монитори във формат „портрет“, при който най-дългото му измерение да бъде височината му. Това може да създаде известни затруднения, ако вградената стойка на вашия дисплей не поддържа завъртане, но за правилния потребител си струва допълнителните разходи за такава стойка.

Това допълнително вертикално пространство може да бъде изключително полезно за всичко – от това да виждате по-голям сегмент от плейлистата си в Spotify, през възможността да четете цели прессъобщения или статии наведнъж, без да скролвате, до това просто да подредите два по-малки прозореца вертикално. В свят, в който толкова много съдържание се създава, за да се показва на високи и тесни екрани на смартфони, може да се шокирате колко по-добре изглежда оформлението и на някои от любимите ви приложения и сайтове.

Конфигурация с три монитора

Плюсове:

 • Вероятно това е най-универсалната опция с множество разнообразни оформления в зависимост от конкретните ви нужди.
 • Може да използвате сравнително евтини, по-малки дисплеи с които да поддържате множество размери и резолюции.

Минуси:

 • Изисква компютър с три видеоизхода, което вероятно ограничава възможностите му до самостоятелни видеокарти и лаптопи от висок клас, въпреки че съществуват някои обходни решения.
 • Изисква вероятно най-много място на бюрото от всички опции в този списък, освен най-големите дисплеи с голям екран или супер ултра-широките монитори, описани по-долу.

Очевидно е, че конфигурацията с три монитора изисква по-голяма инвестиция, както финансова, така и пространствена. Въпреки това тя предоставя някои реални ползи за правилния човек, освен допълнителното пространство на работния плот. Освен това предлага още по-голяма гъвкавост от конфигурациите с два дисплея, благодарение на възможността трите дисплея да се поддържат в хоризонтален режим или да се обръщат в портретна конфигурация на един или и на трите дисплея. По-долу ще разгледаме най-простата конфигурация „един до друг“ и по-екзотичните опции.

Оформление: Side-by-Side/Един до друг

Това отново е най-простото оформление, при което и трите монитора са организирани в пейзажна конфигурация в хоризонталното пространство пред потребителя. Подобни конфигурации бяха популяризирани отчасти от геймърите, които искаха да получат поглъщащо изживяване за жанрове като летателни и състезателни симулатори, но те предоставят разнообразни предимства и за най-сериозно мислещите и практични хора които ще използват мониторите за работа.

Тези предимства отново следват еквивалента с два монитора и се разширяват чрез добавяне на трети такъв. Представете си, че разглеждате някоя лектронна таблица или документ на основния монитор, докато разговора в Zoom е на десния дисплей, а чатът ви в Messenger остава на левия, като и трите са незабавно достъпни с един поглед.

Оформление: Настройка с три монитора и портретен дисплей

Друга популярна ориентация за три-мониторни оформления е тази, при която централният дисплей се използва в пейзажен режим, докато двата странични дисплея са ориентирани в портретен режим. Въпреки че тази конфигурация може да няма стандартизирано име, от ZDNET я намират за една от най-полезните и универсалните.

Подобно на примерите с два монитора с вертикален компонент, тази подредба поддържа разнообразни работни процеси, като предлага както хоризонтални, така и вертикални пространства за това, което съотношение на страните най-добре поддържа въпросния прозорец. Работите върху дълга електронна таблица? Прехвърлете я на страничния монитор в портретен режим. Създавате широк банер за уебсайта си? Използвайте централния монитор в хоризонтален режим.

2. Монитори с голям размер

Нуждаете се от повече екранно пространство? Вземете си по-голям монитор. Това изглежда като очевиден отговор на често срещан проблем, но невинаги е било толкова лесно или достъпно решение, колкото е днес. Разширяващата се наличност на монитори и телевизори с 4K резолюция, както и на достатъчно мощни компютри, които да работят с тях, означава, че по-големите дисплеи с достатъчно висока плътност на пикселите, за да издържат на близостта, от която се нуждаят повечето потребители, са по-широко достъпни от всякога. Същевременно разпространението на тези дисплеи доведе до намаляване на цените до степен, при която един 35-инчов монитор може да се купи за по-малко от 1000 лева.

35+ инчови монитори с 4K резолюция

Плюсове:

 • Предлага точно толкова екранно пространство, колкото някои двумониторни или дори тримониторни конфигурации, като същевременно запазва простотата на едномониторното решение.
 • Изисква само един видеоизход, което го прави лесен за работа с всеки компютър, поддържащ 4K видеоизход.
 • Добавя възможност за използване на по-евтини 4K телевизори като дисплеи (въпреки че това е свързано с уговорката, че не всички телевизори могат да преминават в режим на готовност, ако обичате да оставяте компютъра си включен през цялото време).

Минуси:

 • Необходим е допълнителен софтуер, за да се приведат организационните възможности в съответствие с възможностите за работа с няколко монитора.
 • Вероятно представлява по-скъп първоначален разход, за разлика от много-мониторните конфигурации, които могат да се купуват на парче.
 • Намирането на допълнителни стойки и монтажни комплекти, които могат да поддържат по-големи монитори, може да бъде трудно и много скъпо (често над 300-400 лева, най-малко).

Мониторите с голям размер са идеални за потребители, които обичат да имат множество отворени прозорци едновременно, особено за тези, които не се притесняват от това, че тези прозорци са разположени в неправилни модели по екрана. Най-лесното нещо на света е да захвърлите необходим прозорец в единия ъгъл, докато документът на текстообработващата програма заема центъра, а другите ви необходими неща са разпръснати в двата ъгъла. Ако този потенциално хаотичен масив от прозорци ви звучи като рай, чудесно!

За тези, които се изпотяват само при мисълта да използват прозорец, който не е бил правилно максимизиран и подравнен, има много, много опции за управление на прозорци, които могат да направят един голям дисплей също толкова идеален за организация на прозорци, колкото и няколко по-малки дисплея. Както Windows, така и macOS включват свои собствени, основни функции за управление на прозорци.

За Windows това е просто въпрос на плъзгане на избрания от вас прозорец към край или ъгъл и оставяне на операционната система да свърши останалото. За MacOS едно продължително щракване с мишката или поставяне на курсора върху зеления бутон за цял екран в горния ляв ъгъл на прозореца ще предостави основни опции за прилепване към лявата или дясната страна на текущия дисплей. Той дори ще предостави опции за преместване на прозореца върху съвместими устройства на Apple, като iPad, чрез новата функция MacOS/iOS Universal Control.

21:9 ултрашироки и 32:9 супер ултрашироки монитори

Плюсове:

 • Получавате на оформлението „един до друг“ при закупуване и работа само с един монитор.
 • Не изисква по-усъвършенствани приложения за управление на прозорците, от които някои потребители може да се нуждаят, за да направят големия екран жизнеспособен.
 • Осигурява толкова екранно пространство, колкото два или три монитора, като използва само една видеовръзка.

Минуси:

 • Особено труден за монтиране поради тежестта на предната си част.
 • Супер ултраширокоъгълните модели могат да бъдат изключително скъпи за дадените им спецификации за разделителна способност и честота на опресняване.
 • Извитите дисплеи изискват по-дълбоки бюра, за да се побере цялата им дълбочина.

Този формат на монитора бързо стана любим на гореспоменатите потребители на състезателни и летателни симулатори, които търсят опция за един екран, и също така бързо спечели култ сред ентусиастите на производителността заради подобната им способност да заменят конфигурацията на два или три монитори „един до друг“ с решение за един екран.

Подобно на колегите си с голям екран, те могат да изискват някои допълнителни трикове за управление на прозорците, но обикновено не толкова много. Това се дължи на факта, че екранът се разширява само по хоризонталната ос, за разлика от хоризонталното и вертикалното разширяване, причинено от използването на голям 16:9 дисплей като споменатите по-горе.

Стандартните ултрашироки дисплеи (обикновено модели с формат 21:9) могат да изпълняват същите задължения като двойка дисплеи един до друг, докато някои супер ултрашироки модели като линията Odyssey G9 на Samsung всъщност могат да заместят настройките с три дисплея, като образуват почти полукръг на екрана.

Тази зависимост от хоризонталното пространство може да направи ултрашироките дисплеи по-малко идеални за потребителите, които бяха развълнувани от по-ранните обещания за дълги електронни таблици и новини, видими наведнъж чрез допълнително вертикално пространство. Въпреки това, много потребители, които никога не се нуждаят от толкова много място по оста Y, виждат в ултраширокия форм-фактор перфектния баланс между удобство, потапяне и спестяване на място.

Заключение

Възможно е досега да не сте се замисляли за обновяване на личния си монитор или да сте смятали, че това е твърде скъпо, за да го направите. Надяваме се, че сме ви показали колко лесно може да се планира след малко размисъл за това кои са най-належащите ви нужди. Като имате предвид тези възможности, е време да започнете да мислите за бюджета си и да проектирате работното си място. Това ще отнеме малко усилия и толкова разходи, колкото решите, но когато е готово, ще разберете съвсем ново ниво на комфорт, за което може би никога не сте подозирали, че е възможно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини