Как да слушате, а не само да чувате: Hi-Res Audio от Sony

0
225

Изградете екосистемата, необходима ви да се докоснете до кристалния и дълбок Hi-Res звук.

Чистият и плътен звук. Нa него посветихме вече два материала, които имахте възможност да прочетете през изминалите две седмици.

Добре дошли в света на кристалния Hi-Res звук

Потапяне в Hi-Res аудио света с плеъра Sony Walkman NW-ZX2 и слушалките MDR-1ABT

Терминът Hi-Res аудио придобива все по-голяма популярност не само сред меломаните, но и сред хората, които обичат качеството и технологиите. Аналогично на желанието за по-качествена и детайлна картина, на което сме свидетели на пазара при телевизорите, сега същото се повтаря и при аудио системите. След като през 90-те повечето от нас решиха да направят компромис с качеството за сметка на количеството чрез различните МР3 компресии, днес отново е време да се върнем към качеството, без това да влияе на количеството музика, което можем да носим със себе си. И въпреки, че Hi-Res Audio е сравнително ново като термин, товисококачественият и некомпресиран звук е познат на професионалистите преди още музикалната индустрия и най-вече разпространението й във всевъзможни устройства да стане така масово. Именно към него връщаме вниманието си в наши дни. Въпреки че няма точно общоприето определение, за аудио с „висока резолюция” се приемат музикалните файлове на 24 бита/96 kHz и 24 бита/192 kHz. 

Кое обаче е специфичното, за да можем да получим истински качествен Hi-Res аудио звук? На разположение трябва да имаме всяка част от екосистемата устройства, която ще ни позволи да не губим качество. На практика необходими са ви три компонента: освен самите файлове в един от шестте поддържани формата, ви трябва и устройство, което може да ги „плейва”, използвайки пълния им капацитет, както и подходящо възпроизвеждане от сертифицирани слушалки, аудио колони и т.н.

 

Вече ви запознахме с две устройства, които позволяват премиум звуково изживяване, но има и много други опции. Компанията Sony предлага цяла гама от сертифицирани Hi-Res продукти, с които можете да „изградите” системата, позволяваща ви да слушате уникалния некомпресиран звук.

 

Портативни плеъри

Един от вариантите, на който всъщност и ние спряхме вниманието си в нашия първи тест на подобни продукти, включва портативен плеър. Тук най-новите представители на серията Walkman биха ви свършили отлична работа. Най-доброто, с което можете да се сдобиете, е плеъра NW-ZX2, но има и други по-бюджетни варианти, с които да слушате музиката с не по-малко качество. Вижте ги тук.

 

Слушалки

 

Най-добрият начин да слушате персонално Hi-Res музиката си, независимо дали сте в движение или удобно настанени у дома, е възможен чрез сертифицираните слушалки на Sony. На разположение има цели осем модела, отговарящи на всеки вкус, от които можете да изберете най-подходящите за вас. В ревюто си от преди седмица спряхме вниманието си на едни от най-добрите: безжичните MDR 1A, но освен тях Sony имат още доста предложения, с които можете да се запознаете.

 

Аудио системи

 

В случай, че не искате да запазвате музиката само за себе си, а и сте решили да оборудвате по-добре своя дом или офис, то подходящите за вас продукти са аудио системите, които Sony предлага. Имате възможност да избирате от три различни варианта на приемници и усилватели с различни мощност. Вижте ги тук.

 

Високоговорители

 

На пазара има няколко сертифицирани модела високоговорители, които са способни да възпроизвеждат Hi-Res звук. В зависимост от бюджета, желанието за мощност и големината им, потребителят може да направи своя избор в Sony Center, като препоръчително е посещението на място. Така най-добре може да се усети разликата между компресирания и чистия дълбок Hi-Res звук. Интересно също така е и това, че има модели, които работят и без необходимостта от кабели, които могат да се използват с поддържащите Wi-Fi и Bluetooth плеъри.

 

Отлично решение тук е саунд бар-а SRS-X99, който без помощта на никакви кабели може да ви позволи да се докоснете до High-Resolution аудио, благодарение на специалния кодек, разработен от Sony LDAC.  Моделът разполага със седем говорителя, като всеки от тях е с отделен усилвател. В комбинация те създават честотен диапазон от 45 Hz – 40 kHz и прецизен звук, от най-ниските баси, до най-високите хармоници в чисто Hi-Res аудио. Тук друга впечатляваща опция е разполагането на няколко различни говорителя в отделни стаи, които благодарение на приложението SongPal позволяват слушането на едно и също аудио на практика в целия ви дом. Можете да видите цялата гама говорители тук.

 

Системи за домашно кино

 

Друг и може би един от най-пълноценните варианти за докосване до Hi-Res аудио звукът е чрез сертифицираните системи за домашно кино на Sony. Тук изборът е най-голям и потребителят има възможност да избира между много приемници, приставки за телевизор и колони, които можете да използвате с тях. Всички системи за домашно кино можете да разгледате тук.

 

В крайна сметка

 

Както успяхме да установим, благодарение на продуктите, които ни бяха предоставени за тест, разлика между качествените аудио системи и тези, сертифицирани за поддръжка на Hi-Res звук, определено има, при това тя е осезаема. Наистина, малко по-трудно е изграждането на цяла нова екосистема, която да позволи качественото прослушване на файлове, но събирането на съдържание с два от гореизброените модели ще ви позволи да изпитате истинско удоволствие, сравнимо само с това на студиен запис или живо изпълнение.

 

Най-добрият начин да се убедите в това е да посетите някой от магазините Sony Center. Там ще можете сами да сравните различните компресии на звука, както и да разберете повече за цени и подробности около продуктите.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари