fbpx
0.8 C
София

Потапяне в Hi-Res аудио света с плеъра Sony Walkman NW-ZX2 и слушалките MDR-1ABT

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Преди седмица ви запознахме с основните специфики, свързани с Hi-Res Audioи екосистемата, която позволява слушането на висококачествен звук, чрез файлове без компресия, специални сертифицирани устройства и слушалки. Сега дойде време да спрем вниманието си на някои от водещите продукти на пазара, които могат да ви позволят да се насладите на кристалния звук.

Първите от тях, на които спираме вниманието си, са музикалния плеър Sony Walkman NW-ZX2 и безжичните слушалки MDR-1A BT. Те, заедно със специалните музикални файлове, които свалихме, ни позволиха да се възползваме на 100% от възможностите на Hi-Res Audio, да оценим качествата му, както и да установим – има ли всъщност разлика?

 

Sony Walkman NW-ZX2

\"\"

 

Устройството, което бе представено още по време на CES 2015,според редица специалисти възражда серията Walkman на Sony. Музикалният плеър, работещ с Android операционна система, е водещото портативно устройство, имащо възможност да възпроизвежда висококачествените аудио формати на Hi-Res Audio, но наред с това разполага и с още доста любопитни спецификации. Моделът има Wi-Fi и Bluetooth, което прави възможно слушането на музика с безжични слушалки, а поддръжката на приложения като YouTube, Spotify,Hulu и Facebook позволява на потребителя да гледа клипове и да слуша музика директно от мрежата. Но нека започнем всичко по реда си.

Кутията

Sony Walkman NW-ZX2 пристига при потребителя в кутия, доста наподобяваща тези от смартфоните на компанията. Формата дори може първоначално да ви заблуди, но приликите са общо взето само в началото. От картонената обвивка се вади истинската кутия, която е доста луксозна. В нея плеърът е поставен върху мек плат, а до него компактно прибрани са необходимите кабели, документация, кърпичка за почистване и дори стилен кожен калъф, в който можете да го носите. Факт е, че още кутията издава духа на устройството – чувството е като качване в нов луксозен автомобил

Външен вид

Хващайки плеъра в ръка, веднага установяваме колко масивен е той. Корпусът му е направен от специална стомана и макар, че моделът е компактен и мобилен, той доста добре се усеща в ръката. Приятно е чувството при хладния му допир и работата с контролните бутони, разположени от дясно на устройството. Гърбът пък е гумиран, за да може NW-ZX2 да се захваща по-стабилно, но грифът на материала досущ наподобява кожа. Лесно и бързо разпознаваеми са логата на Walkman серията, както и наличието на NFC, което както по-късно ще видите прави свързването с безжични слушалки незабавно. Плеърът е с размери от 131,2 мм на 65,1 мм на 18,5 мм, а теглото му е 235 грама. Това го прави достатъчно компактен за носене навън, но и стабилен и здрав, толкова че да отговаря на премиум класа си.

Управление и възможности

NW-ZX2 се управлява изключително лесно, заради сензорния си екран и операционната система Android 4.2 Jelly Bean. Чувството е идентично с това при смартфоните, като моделът разполага с всички възможности и приложения на подобно устройство, единствено с изключение на работата със сим карта. За съжаление малко старата версия на операционната система за сега не получава ъпдейт, но акцентът тук определено не е смарт-частта. Аудиото е цар в NW-ZX2 – прочетете надолу, за да разберете за какво става въпрос.

Хардуер

Това, че моделът е от алуминий и гума не е никак случайно, или само дизайнерско хрумване. Той е направен така, че да е „приятел с музиката”.Високата твърдост и ниското контактно съпротивление на позлатеното медно шаси помагат за възпроизвеждането на чист и мощен звук в нискочестотния диапазон. Наред с това подсилената захранваща линия осигурява проводимост, която е по-енергийно ефективна и по-малко податлива на шум за звук, който е по-богат и мощен, твърдят производителите от Sony, а ние се убеждаваме в думите им. Плеърът разполага с двуслоен кондензатор, който гарантира прецизността на сигнала. Два специални синхронизиращи осцилатора отговарят за честотата на дискретизация от 44.1kHz, 88.2kHz и 176.4kHz (CD/DSD) и за 48kHz и 192kHz. Те осигуряват напълно синхронизирана демодулация за чист звук и безкомпромисни резултати, независимо от източника на цифрово съдържание.

Наред с това в NW-ZX2 има и седем кондензатора OS-CON, които осигуряват стабилни честотни характеристики и нисък шум. Higher resolution звукът се постига чрез внимателно подбрани части с нисък импеданс, включително дънна платка от дебело медно фолио (35µm), но техническите чудеса в модела не приключват с това.

Както можете да видите и на снимките, изходът за аудио кабела също е със специално покритие. Филтърът LC (индуктор-кондензатор) за изхода им включва голям резистор с намотка за ниски изкривявания и ниско съпротивление, а за качеството на звука в модела е поставен и специален „филмов кондензатор”, който намалява смущенията от вибрации и електрически източници. Като цяло всички материали в плеъра са специално подбрани, така че звукът от него наистина да е с най-високо качество. За по-естествен баланс на честотите се използва калаен припой с чистота над 99,99%.

Звук

Независимо от интересния външен вид на плеъра, лесното му управление, достъпът до Android приложения и всичко останало – най-важното вSony Walkman NW-ZX2 е звукът. Той разполага с пълната поддръжка на Hi-Res Audio, което позволява на слушателя да се докосне до най-фините нюанси на мелодията и записа, който е със студийно качество. Благодарение на цифровия усилвател  S-Master HX, дори незапален меломан може да усети разликата. А такава определено има, но за това ще говорим след малко.

NW-ZX2 работи с почти всички кодеци на аудио: DSD, WAV, AIFF, FLAC, ALAC и други, а едно от най-големите му достойнства в това отношение е поддръжката на LDAC кодека, който позволява качественото слушане на музика с безжични устройства.

Както знаете от предходната ни статия за Hi-Res Audio, за да се насладите на истински качествен звук ви е необходимо да имате пълна екосистема от три компонента – съдържание, плеър и слушалки. Ако все пак обаче не разполага с подходящо съдържание, плеърът разполага с технологията DSEE HX, която благодарение на специални алгоритми възстановява \“информационните загуби\“, като по този начин звукът става по-качествен.

Наред с гореизброеното моделът поддържа още доста начини за моделиране на звука. Сред тях са ClearAudio+, Clear Bass (чисти баси), Динамичен нормалайзер, Еквалайзер (5 ленти) и Съраунд звук

Картина

Въпреки че не е от водещо значение при един музикален плеър, екранът на ZX2 също не е за пренебрегване. С размер от 4 инча и резолюция от 854 x 480 (FWVGA), той позволява безпроблемното използване на всички функции на операционната система, така все едно, че имате смартфон в ръцете си, а наред с това прави гледането на клипове и дори на филми напълно възможно.

Батерия и памет

Едно от най-важните неща при всеки портативен плеър е това колко музика можете да слушате с едно негово зареждане. Walkman NW-ZX2 разполага със 128 GBвградена памет, в която се разпростират и файловете на Android операционната система, а освен това, чрез microSDXC карта с памет могат да бъдат добавени още 128 GB. Батерията със своя наличен капацитет позволява непрестанното слушане на до 33 часа Hi-Res Audio,или до 60 часа възпроизвеждане на компресирана музика, под формата на МР3.

В крайна сметка спокойно можем да кажем, че плеърът е наистина уникално устройство. Качеството на изработка, аудио възможностите и всичко допълнително, свързано с Android операционната система, го правят желана придобивка за всеки, решил да има премиум аудио устройство. Нещата обаче няма да бъдат напълно завършени, ако не използваме и подходящи слушалки с него. Възможностите за безжично слушане и поддръжката на LDAC ни накара да го изпробваме с един от най-актуалните модели на Sony при слушалките за Hi-Res Audio:

 

MDR-1ABT

\"\"

 

Кутията

Съвсем разбираемо, заради големината си, слушалките идват в много по-голяма кутия от плеъра. Принципът обаче е същият – под картонената обвивка се появява луксозна черна кутия, в която можем да намерим и същинското съдържание. Продуктът отново е поставен върху мек плат, а в пакетът добре прибрани можем да открием още необходимите ни кабели, инструкции за употреба и чантичка за съхранение на слушалките.

Външен вид и ергономика

Слушалките са направени от пластмаса и мека кожа, която идеално и без да убива прилепва към ушите и главата ви. Шумоизолирането е на много високо ниво и в момента на поставянето, дори без да сте пуснали музика, почти спирате да чувате звуците около вас. Моделът се предлага в два цвята и има много удобни механизми за регулиране. Самите наушници се въртят под определен ъгъл, така че отлично да паснат на всяка глава, но и да могат да бъдат слушани, без да ги слагате върху себе си. На лявата слушалка можем да видим Power бутона, вход за кабел и микрофона, с които те разполагат.

Свързване, работа, хардуер

Благодарение на наличния Bluеtooth и NFC,свързването на слушалките с плеъра става буквално за няколко секунди. Много удобно е наличието на сензорни контроли в самите слушалки, с които можете да управлявате музиката директно от тях, без да е необходимо да вадите плеъра си, ако е в чантата ви да речем.

MDR-1ABTразполагат с мощни 40 мм възбудители, които отлично откликват на музиката и възпроизвеждат прецизно вокалите и нотите от средно-високия диапазон, докато големите отвори допринасят за въздействащите, ритмични баси. Във вътрешността на възбудителя два високо мощни неодимови магнита вибрират, за да възпроизвеждат звук. Те имат усъвършенстван импеданс за висококачествено представяне. Диафрагмата на слушалките е от течнокристален полимер (LCP) с алуминиево покритие, който се справя прецизно с всякаква музика и при всякакви нива на звука. Слушалките позволяват възпроизвеждането на дълбоки ниски тонове с пълен диапазон на звука до 100 kHz при слушане с жична връзка, но и без кабел звучат страхотно, както показа нашия тест.

В крайна сметка освен запознаването с техническите им възможности и представянето на продуктите, имахте цел да си отговорим на въпроса:

Има ли осезаема разлика от аудиото, което слушаме ежедневно и това, възпроизведено с Hi-Res продуктите?

Въпреки лекият скептицизъм, присъщ на много хора, относно това дали ухото на човек може да усети разликата между различните нива на компресия – плеърът и слушалките ни впечатлиха.

Дори първоначално без да сравняваме дадена песен на различни устройства, разликата се усеща с чуването на първия звук, след поставянето на слушалките. В момента, в който музиката зазвучи, наистина имате чувството че групата или певеца свирят и пеят до вас. Улавят се много повече нюанси на звука, отколкото традиционно сме свикнали да чуваме. Съвсем реално чувството е, все едно си на живо изпълнение. Звукът не само обгръща слушащия го, но и звучи с различна сила в отделните тактове. Забелязват се акценти, които са абсолютно „заглушени” при стандартните МР3-ки и дори CD. Именно от това идва и основната разлика.

С Hi-Res Audio се потапяш в среда, непозната до сега – среда, в която единственото, което остава да звучи в главата ти, са красивите плътни и ясни мелодии, а шумът на града след тежкия работен ден е някъде много далеч, на километри от теб, въпреки че е просто от другата страна на слушалките.

Каквото и да напишем обаче, ще е малко. Трудно може да се обясни с думи самото чувство и качество на звука, така че най-добрият вариант е сами да изпробвате възможностите на Hi-Res продуктите. Това може да стане във всеки магазин Sony Center. Там ще можете сами да сравните различните компресии на звука, както и да разберете повече за цени и подробности около продуктите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини