fbpx
8.6 C
София

Как правилно да изчистим дистанционните у дома

Най-четени

Дистанционните управления са сред най-докосваните предмети в много домакинства, наред с дръжките на вратите. Известно е също, че те се пренасят навсякъде – по маси, фотьойли, дивани, легла, падат по пода, пипа ги всеки.

Но спомняте ли си кога за последен път сте почиствали дистанционното си? Нека разгледаме правилният начин да се направи.

Какво ни е необходимо?

За основно почистване:
 • Сапун и вода: всеки сапун за съдове или течен сапун за ръце е подходящ
 • Оцет, изопропилов алкохол или дезинфекциращи кърпички
 • Кърпа без власинки
 • Памучни тампони
 • Клечка за зъби
 • Флакон със сгъстен въздух (по избор)
За задълбочено почистване, за да се справите с проблемите в работата:
 • Малка кръстата отвертка
 • Малка плоска отвертка, кредитна карта или друг плосък и твърд предмет
 • Сапун и вода
 • Изопропилов алкохол
 • Кърпа без власинки
 • Памучни тампони

Колко време отнема?

Основното почистване на дистанционното управление изисква само 10 минути и обикновени домакински консумативи. Ако един или повече от бутоните на дистанционното ви управление са спрели да работят правилно, дълбокото почистване може да помогне. Трябва да сте внимателни, за да не го повредите допълнително в процеса.

Можете да очаквате, че този процес ще отнеме от 15 минути до един час, в зависимост от това колко трудно е да разглобите дистанционното си управление.

Основно почистване

Измийте и подсушете ръцете си. Извадете батериите.

Повечето дистанционни управления имат батерии, които са премахваеми, под плъзгащо се капаче. Ако батериите на вашето дистанционно не могат да се свалят, уверете се, че не сте допуснали влага до вътрешното отделение. И че няма да го направите в процеса.

Почистете корпуса на дистанционното управление със сапун и вода.

Смесете няколко капки сапун с топла вода в малка купа. Потопете единия край на кърпа без власинки в сместа, след което изстискайте излишната течност, колкото можете. Избършете цялото тяло на дистанционното управление, като се съсредоточите върху местата, където има натрупана мръсотия. Навлажнен памучен тампон е полезен за почистване на бутоните и около тях.

Почистете пространството около бутоните. Използвайте клечка за зъби, за да разхлабите и отстраните всички замърсявания. Може да използвате сгъстен въздух, за да продухате мръсотията.

Дезинфекцирайте дистанционното управление.

Можете да използвате антибактериален сапун в горната стъпка или да смесите една част оцет с две части вода в малка купа. Отново изстикайте хубаво кърпата, след като я потопите. Ако предпочитате по-силен дезинфектант, използвайте спирт или дезинфекцираща кърпичка.

Не препоръчваме обаче да използвате алкохол прекалено често върху бутоните. Той може да повлияе неблагоприятно на гумата.

Правете това на всеки няколко месеца. Ако бутоните на дистанционното ви управление не функционират правилно, преминете към стъпките за дълбоко почистване по-долу.

Дълбоко почистване

Дълбоко почистване трябва да се прави само за да се спаси дистанционно управление, чиито бутони не работят правилно. Този метод изисква да отворите дистанционното, за да почистите бутоните и контактите отвътре. Ако не сте внимателни, може да повредите дистанционното.

Не използвайте този метод за дистанционно управление със сензорен екран.

Извадете батериите и отворете дистанционното управление.

Някои дистанционни управления се държат заедно с винтове, които обикновено изискват малка кръстата отвертка. Други се държат заедно с щифтове, които трябва да разглобите с помощта на плоска отвертка или друг плосък, твърд предмет, съветват от NY Times.

Обикновено отвертката е най-ефективна, но тя може да се забие в корпуса на дистанционното управление и да остави трайни следи. Започнете от единия край на дистанционното управление и освободете съответния набор от щифтове от всяка страна. Не прилагайте голяма сила, докато се опитвате да разделите частите, защото може да ги счупите.

Отделете вътрешните части и ги почистете.

След като отворите дистанционното управление, отделете подложката за бутони от твърдата обвивка на корпуса. След това отделете печатната платка от задния корпус на дистанционното управление. Можете да изплакнете гумената подложка за бутони и всички изцяло пластмасови части с топла сапунена вода, като използвате памучен тампон, за да влезете в цепнатините.

Ако желаете, дезинфекцирайте пластмасовите части с малко изопропилов алкохол върху памучен тампон. Уверете се, че сте почистили долната част на подложката за бутони от всякакви замърсявания, които може да пречат на бутоните да натискат напълно платката.

Почистете контактите на печатната платка. Потопете памучен тампон в изопропиловия спирт, изстискайте излишната влага и внимателно избършете контактите на платката. Обикновено ще видите контактна точка, която съвпада с всяко позиция за бутон.

Сглобете отново дистанционното управление.

Оставете всичко да изсъхне напълно, преди да сглобите частите отново. Ако е необходимо, избършете частите с кърпа без власинки за последен път, преди сглобяването. Уверете се, че всички бутони са правилно поставени в пластмасовата обвивка, преди да затворите дистанционното управление. Можете да използвате клечка за зъби или отвертка, за да ги наместите.

Поставете отново батериите и тествайте бутоните. Ако дълбокото почистване не е решило проблема, може да се наложи да закупите ново дистанционно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини

WinTools.net 23.0

WashAndGo 23.27.07

OnyX 4.3.3

KCleaner 3.8.5.115