fbpx
1.4 C
София

От ЦРУ са инвестирали в технология за възраждане на мамутите и светът се чуди защо

Най-четени

Американската шпионска агенция изглежда е проявила нов интерес към естествената история. По-точно към вълнистите мамути. Съобщава се, че ЦРУ е инвестирало непряко в компания, която се надява да върне големите космати слонове от изчезване.

Според The Intercept американската биотехнологична фирма Colossal Biosciences се е сдобила с нов инвеститор в лицето на In-Q-Tel. Това е дружество с нестопанска цел за рисков капитал, финансирано отчасти от ЦРУ.

Макар да не е ясно защо ЦРУ иска да върне мамутите, In-Q-Tel заявява, че не се интересува толкова от „мамутите“, колкото от „възможностите“, предлагани от технологията и ноу-хауто на Colossal за секвениране на ДНК.

Това е така, защото Colossal Biosciences работи над сериозна технология за секвениране на ДНК в стремежа си да разгадае напълно този животински вид.

Тя е успяла да секвенира целия геном на азиатски слонове като част от проект за създаване на ембриони на вълнести мамути.

Това е станало с помощта на инструмента за редактиране на гени CRISPR.

Планът на компанията е да отглежда мамути чрез азиатски слонове в продължение на 22 месеца, да ги отгледа до зряла възраст и след това да ги пусне на свобода близо до Арктическия кръг.

Главният изпълнителен директор на Colossal Biosciences, Бен Лам, заяви пред Star, че се надява операцията да помогне за опазването на други застрашени видове.

Ние не връщаме мамутите – ние връщаме техните гени и ги използваме, за да модифицираме азиатските слонове, за да създадем мамути – техните най-близки генетични роднини. Вярвам, че технологиите и инструментариумът за намаляване на изчезването, които създаваме, са приложими за голямо разнообразие от критично застрашени видове.

В крайна сметка проектът ще улесни учените при разработването на ваксини и лекарства за застрашените слонове.

С малко късмет ще приложи технологията и за други застрашени видове.

In-Q-Tel обаче може би има предвид не само опазването на видовете. В публикация в блога на компанията се казва, че тази технология ще ѝ помогне да чете, пише и редактира генетичен материал. Освен това и да помогне за определянето на етичните, както и на технологичните стандарти за неговото използване.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини