fbpx
5.8 C
София

Да изключвам компютъра, или да не го изключвам – вечният въпрос

Най-четени

Преди около 15 години персоналните компютри започнаха да предлагат „режим на заспиване“, който се задейства след определен период на неизползване. Наред с други неща, дисплеят на компютъра се изключва, както и твърдият диск в компютъра. Режимите на заспиване промениха математиката за това кога е по-ефективно да изключите компютъра или да го оставите да заспи.

Функциите за заспиване и хибернация станаха много по-добри в годините след това

И ако някога изключвах компютъра си, когато нямах намерение да го използвам в следващите няколко часа, сега нещата стоят по друг начин. Макар че още тогава беше известно, че спирането и пускането на хардуера също водят до износване. С подобряването на режимите за заспиване и хибернация този период ставаше все по-дълъг и по-дълъг.

В крайна сметка сега изключваме компютрите си, само ако няма да ги използваме в продължение на ден или повече. 

А и да си го кажем, много от нас не спират машините си и тогава.   

В момента най-голямата заплаха са токовите удари и спирането на електричеството. Съответно, колкото повече компютърът работи, рискът става пропорционално по-голям. Да, но в един момент в уравнението се появиха UPS-те, които в момента са доста достъпни. 

Ако тока спре, машината осигурява захранване за някакъв период от време, в който да реагираме. Също така предлага защита срещу токов удар. Вече имаме и много добри захранвания, които предлагат множество комплексни защити в такива ситуации. Съвсем отделна тема са хубавите разклонители с вградена защита. 

Друга ключова промяна беше появата на SSD дисковете

До преди това, проблемите със спирането на тока засягаха пряко твърдите дискове. Защото при тях има вероятност да се случи някаква повреда, ако стане в неподходящ момент. При SSD-та няма движещи се части, което елиминира този проблем. 

Общо взето, макар че аргументите “за” и “против” съществуват все още, те претърпяха доста метаморфози и стават все повече въпрос на лично предпочитание. Аз лично имам UPS на единия си компютър, а на другия ползвам разклонител със защита. И ако не планирам да отсъствам повече от ден-два, не спирам машините си. 

Вие как процедирате? 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

30 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини