fbpx
0.3 C
София

Китайците вадят флаш паметите от старите смартфони и сглобяват от тях SSD за пазара

По материали на Evaluation Room и ITSumma

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Последно време флаш дисковете станаха изключително популярни и почти изцяло замениха традиционните хард дискове. Тяхното търсене на пазара не намалява и това създаде предпоставки някои нечистоплътни компании да предлагат на пазара устройства с вече използвани компоненти.

Китайският компютърен специалист и технически блогър Evaluation Room публикува специално предупреждение за своите читатели за излезли на пазара фалшиви SSD, сглобени от некачествени компоненти, които се изваждат от какви ли не компютърни устройства, включително и от стари и счупени смартфони.

Заради добива на криптовалутата Chia, и до днес на пазара има недостиг на флаш-дискове от корпоративно ниво. Този дефицит засегна и потребителските SSD, включително и популярните модели, какъвто е 970EVO.

Проблемът с недостига явно ще продължи още доста време и пазарните анализатори предвиждат неизбежната поява на голям брой продукти, сглобени от вече използвани компоненти. Ето защо е важно да се прави разлика между различните чипове и да се отхвърлят некачествените продукти. Нека се спрем по-подробно.

Първата група производители на SSD

На първо място са оригиналните чипове на Micron, Samsung, Toshiba и други подобни производители. Техните корпуси са висококачествени и са маркирани с лазер при производството. Тези чипове се дават на партньорите, за да се използват във фирмените SSD, каквито са например компаниите Western Digital, SanDisk и т.н. Снимката по-горе показва чип, който е специално създаден за SanDisk. Това е най-скъпата категория фирмени компоненти с гарантирано високо качество.

Втората група производители на SSD

Втората група са производителите на SSD, които купуват чипове от външни доставчици и маркират техните корпуси като свои, понеже така е много по-лесно, отколкото производството на NAND памети. На пазара има редица малки фирми, които променят надписите върху корпуса на чиповете под своя бранд: ADATA, Phison, Kingston, Longsys и още много други. Тези производители обикновено купуват чиповете директно от производителя на NAND паметите, проверяват ги и ги поставят в свои корпуси със свои надписи. Това е разрешено и се прави много често не само при производството на NAND флаш памети, а и при DRAM паметите. Така например, снимката по-горе показва M.2 SSD флаш-диск с чипове неизвестно производство, но под бранда Phison.

Защо все пак производителите от втората група купуват чипове от трети лица, а не оригинални флаш памети? Причината е в цената – нали тези компании, за да оцелеят и печелят трябва да предложат на пазара по-евтини SSD в сравнение с първата група, които купуват чиповете памет директно от производителите при възможно най-ниска цена благодарение на сключените дългосрочни договори, отстъпки при закупуването на големи количества и други подобни. Ако компаниите от втората група искат да са конкурентни на пазара, и понеже те не могат да си позволят скъпите за тях оригинални чипове, се налага да търсят други начини. Към днешен ден най-добрият метод е пакетиране на чипове със собствени надписи върху корпусите, които указват кой е брандът.

Третата група

Повече притеснения предизвиква третата група, при която производството на SSD става в малки и никому неизвестни заводи, включително от преработени електронни отпадъци. Там се използват чипове от всякакви известни и неизвестни производители.

Да обърнем внимание, че в целия свят се използва точно определена класификация на NAND флаш паметите в зависимост от техните качества и характеристики. Одобрени са няколко категории: AS (пълна, 100% спецификация на флаш паметта, AL, AF, AR и така нататък чак до SS (чипът не може да се справи и с на-опростените тестове), както и ES (инженерен образец). Според официалната документация на Spectec, в SSD за пазара могат да се използват само  AS и AL флаш памети, при това AL – само в SSD от най-ниско начално ниво. Останалото се използва за най-различните SD карти, USB стикове и други подобни устройства, при които не се изисква висока производителност. Това са компоненти, които не са успели да преминат през заводските тестове за използване в SSD, но като цяло са работоспособни.

 

Технологичният блогър Evaluation Room пише още, че ES чиповете изобщо не би трябвало да се появяват на пазара, но на практика, някои компании продават устройства именно с такива чипове. Това са забелязани да правят Guangwei, Asgart и някои други производители на платки и флаш дискове от типа „направи си сам“.

В края на краищата, NAND чиповете в заводите на производителите от третата група могат да бъдат доставени от компании, които се занимават с преработването на електронни отпадъци. Те изваждат чиповете от старите SSD и дори от използваните и начупени смартфони. Мобилните телефони са един нелош източник на чипове от типа UFS и eMMC, които могат да бъдат използвани за сглобяване на SSD – има редица подобни случаи.

Според информацията на Evaluation Room, компоненти от преработени електронни отпадъци най-често използват компаниите Phison и Huirong. Малко по-горе се вижда екземпляр на SSD, в който се използват UFS флаш памети от изхвърлени смартфони.

В това има логика, защото през 2020 година производството на смартфони достигна 1,38 милиарда, а на персонални компютри – 275 милиона. Ако от всичките видове UFS или eMMC може да се направи SSD, какво пречи да се вземат паметите от изхвърлените смартфони и да се реализират немалки печалби?

Основният проблем е в това, че всички тези чипове с най-различен произход се смесват помежду си, но работят с различни захранващи напрежения и не съответстват на необходимите изисквания за надеждност и технологичен живот на устройството. Така че не бива да се учудваме, ако подобен SSD се повреди буквално няколко седмици след началото на неговото използване.

Четвъртата група

Това са компании, които предлагат продукция с най-ниско качество. Тук за производството на различните устройства дори не се използват чипове от преработени електронни отпадъци, а партиди от некачествени и бракувани памети, които не са преминали през тестовете на завода производител. Тоест, за тях много добре се знае, че са некачествени компоненти. По една щастлива случайност някои чипове в тези партиди може и да работят някак си, но процентът на брака тук е много голям.

Преди време подобни методи използваше известният производител OCZ, но в края на краищата той фалира заради големия брой върнати в магазините устройства.

На пазара изобщо не би трябвало да попадат бракувани чипове. Според международните правила, производителят трябва да ги утилизира. Но те по най-различни канали попадат в малките нелегални фабрики, където грубо променят техните корпуси. Много често на тях, както виждаме по-горе, почти няма надписи, а често пъти съвсем няма.

Понякога можем да видим, че някои от лазерно гравираните надписи са зачертани с една или повече линии. Това показва, че тези компоненти са били утилизирани.

Други нечистоплътни компании изцяло изтриват старите надписи с помощта на машина за полиране и след това поставят нови надписи. Към днешен ден цената на машината за полиране и на машината за нанасяне на надписи изобщо не е висока.

Други

Това лято технологичният уеб портал Expreview обърна внимание, че новите версии на флаш дисковете WD SN550 Blue, които към днешен ден са на първо място в рейтинга на бюджетните SSD на пазара, вече се доставят с други NAND чипове. Партидите със SN550 от месец юли вече са с друга памет – 002031 1T00 вместо 60523 1T00. Контролерът е останал същият – SanDisk 20-82-01008-A1. Това не би било кой знае какъв проблем, но след тази подмяна скоростта на запис на флаш дисковете SN550 кардинално намалява. Резултатите от проведените независими тестове показаха, че след изчерпването на SLC NAND кеша, скоростта на запис пада до 390 MB/s, което е от нивото на много по-евтиния модел WD Green SN350. Изданието допълни, че спадът на производителността достига 50% – тоест двойно, в сравнение с предишната версия.

Навярно има още много трикове за предлагане на некачествени устройства на пазара, за които трябва да внимаваме, разбира се, стига да знаем какво става.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини