fbpx
11.8 C
София

Дерек Ю: Huawei никога няма да се откаже от бизнеса си със смартфони

Най-четени

След известно прекъсване, заради пандемията и ограниченията, свързани с нея, миналата седмица Huawei представи в Европа новия смартфон nova 9. Във Виена, в присъствието на повече от 700 човека от различни краища на континента, лично Дерек Ю, президент на Huawei Consumer Business Group за Централна и Източна Европа, Северна Европа, Канада и Турция, показа новите устройства на компанията.

Освен смартфона на сцената в Австрия видяхме нови часовници, слушалки, а едно от най-интересните неща във Виена бе възможността на срещнем Дерек Ю лично, за да получим отговор на някои от най-важните въпроси.

По думите на Ю, смартфонът е насочен предимно към по-младите потребители, които се интересуват от фотография и заснемане на видео. И тъй като не мина без въпроса защо смартфонyt няма 5G, Дерек Ю бе пределно откровен.

Той отбеляза, че от компанията не са успели да осигурят чипове от Qualcomm с подобна съвместимост, но същевременно сподели, че за него 4G все още е в зората си и за потребителите няма да има разлика. Според Ю за сега 5G е насочено предимно към бизнеса. Nova 9 е с чипсет Snapdragon 778G, който няма 5G модем, но иначе се използва от телефони на други марки, при които включва и такъв.

Компанията в момента си сътрудничи с Qualcomm, с чиито чипсети най-вероятно ще работят и следващите модели на китайците като P и Mate. Huawei обаче продължава да отделя 10% от приходите си в развойна дейност и ще продължи да разработва собствените чипове Kirin.

Пред журналистите Дерек Ю увери, че сериите няма да бъдат изоставени:

Huawei никога, никога, никога няма да се откаже от бизнеса си със смартфони.

Mate 50 ще се появи в началото на следващата годината, а във Виена Ю заяви, че компанията  вече работи и по модел със сгъваем екран.  Това най-вероятно ще се случи по време на Световния мобилен конгрес в Барселона, а в плановете са моделът да се продава и в Европа.

Сред въпросите на журналисти разбира се бе и това как компанията се справя със създалата се ситуация след въвеждането на американските санкции. С доста емоции Дерек Ю говори по темата като определи ограниченията като несправедливи.

САЩ не наложиха санкциите на Huawei заради 5G, не и защото бяхме направили някаква грешка, а защото искаха да ни заличат.

Въпреки тях, носимите устройства (умните часовници и  слушалки), както и лаптопите, са възможност да се компенсира спада на продажбите на смартфони, който беше водещ. В продължение на това е и налагането на собствена операционна система и Huawei Mobile Services, вместо тези на Google.

По време на официалната презентация новата платформа Harmony OS не бе спомената нито веднъж, а самият апарат за разлика от Китай, се базира на Android, покрит от интерфейса EMIUI 12. Въпреки че тя вече може да се намери в таблетите и носимите устройства на Huawei, в Европа по-сериозно и на екрана на смартфони ще можем да я видим през 2022 г, сподели Дерек Ю.

„Времето“ бе определено като най-голямото препятствие, пред което се изправя компанията. В нея текат промени в начина на работа – както вътрешно, така и с партньорите. „Повече време“ според думите на Ю ще позволи решаването на всички проблеми и завръщане в лидерските позиции на пазара.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини