fbpx
3.9 C
София

Нов мозъчен имплант, създаден от учени от ЕС и САЩ, помогна на жена да получи изкуствено зрение

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Изследване, проведено от международен екип от учени, помогна на 58-годишна жена да получи „изкуствено“ зрение 16 години след като е напълно незряща. Технологията, която предполага имплантиране на мини-електроди в мозъка, все още позволява разпознаването на прости фигури.

В експеримента е участвала бившата учителка Берна Гомес. Имплантирането на набора от електроди във зрителната кора на мозъка стимулира околните неврони, осигурявайки изкуствено зрение на незрящия доброволец. В теста са използвани специални очила с вградена камера.

Учени от Испания, Холандия и САЩ публикуваха резултатите от работата си в изданието The Journal of Clinical Investigation. Електродите стимулирали мозъка, благодарение на което жената може да вижда бели точки или т.нар. „Фосфени“, чиито масиви формирали силуетите.

Според професор Едуардо Фернандес резултатите са много впечатляващи, тъй като те демонстрират както безопасността, така и ефективността на технологията и са възстановили „рудиментарната форма на зрението“. В същото време, професорът отбелязал, че научната общност все още трябва да отговори на редица въпроси и да реши редица проблеми. Например, известно е, че жената не е успяла да разпознае много букви, а само I, L, C, V и O са били ясно идентифицирани.

Групата планира да проведе допълнителни експерименти, като следващия път използва по-сложни системи, способни да „превеждат“ на мозъка по-сложните изображения. Смята се, че това ще помогне за социализацията на хората, които са загубили зрението си. Ако експериментите са успешни, мозъчните импланти ще позволят на слепите хора да разпознават събеседниците си, да идентифицират врати, коли и други предмети и да ги направят по-самостоятелни.

Очаква се клиничните изпитвания да продължат до май 2024 г. Изследването се финансира от няколко фондации, университети и катедри, включително и испанското Министерство на науката и иновациите.

Методът за заобикаляне използването на очите в изображенията може в бъдеще да помогне за възстановяване на зрението на 148 милиона души – приблизително толкова хора на планетата сега са „загубили“ връзката между очите и мозъка поради заболявания, като глаукома или атрофия на зрителните нерви.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини