fbpx
13.5 C
София

Компанията Honeywell обяви създаването на най-мощния квантов компютър

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Компанията Honeywell съобщи, че е създала нов квантов компютър, който е двойно по-мощен от квантовите компютри на Google и IBM. В основата си най-мощният в историята нов компютър е стоманена камера с размер приблизително на баскетболна топка.

Новият квантов компютър е създаден на охраняван обект с площ около 140 квадратни метра в град Боулдър, Колорадо. Камерата на този компютър с размер колкото топка за баскетбол се охлажда с течен хелий до температура близка до абсолютната нула, при която атомите на практика престават да се движат. За превеждането на квантовите изчисления, атомите в камерата се управляват с помощта на лазерни импулси.

В продължение на няколко десетилетия учените изучават потенциала на квантовите изчисления и се опитват да създадат компютри, които могат да решават различните задачи многократно по-бързо от класическите компютри и дори суперкомпютри. Но досега компаниите, които се опитваха да постигнат квантовото превъзходство бяха само Google и IBM.

През изтеклата една година квантовата надпревара набра скорост. Квантовият обем на компютъра на Honeywell е рекордните 64 единици. Квантовият обем е въведеният от IBM параметър, с помощта на който може да се определи мощността на квантовия компютър и на неговата погрешност. Това е сложен показател, с който според някои учени може да се правят манипулации.

Google също изразходва огромни парични средства за развитието на потенциала на квантовите изчисления. През месец октомври 2019 година интернет гигантът заяви за създаването на квантов компютър, който само за 200 секунди решава задача, за която на обикновения суперкомпютър са необходими над 10 000 години. Но IBM оспори това изявление, като каза че този квантов компютър може да реши подобна задача за 2,5 дни.

Honeywell започна преди около 10 години да работи върху създаването на квантов компютър. Тогава компанията започна производството на криогенна техника и лазери, а през последните 5 години сформира екип от 100 специалисти, които изцяло се съсредоточиха върху създаването на мощен квантов компютър. През месец март тази година Honeywell заяви, че след три месеца ще представи своята разработка. Целта бе достигната въпреки разразилата се епидемия от новия коронавирус, като някои специалисти преминаха към отдалечена работа.

„Наложи се изцяло да променим подхода към нашата работа и да съкратим броя на хората, които могат да се намират непосредствено на обекта. Поставихме и защитни прегради. Всичко започна именно тогава, когато възнамерявахме да се включим в квантовата надпревара“ – каза ръководителят на направлението квантови изчисления на Honeywell Тони Атли.

Тези дни Honeywell ще предостави достъп до своя нов квантов компютър на компаниите, които имат нужда от извършването на огромни обеми изчисления. Цената на услугата е $10 000 на час. Един от най-големите клиенти на Honeywell е финансовият холдинг JPMorgan Chase.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини