6.9 C
София

Към едноплатковия Raspberry Pi CM4 включиха огромната видеокарта AMD Radeon RX 6700 XT

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Джеф Гълинг, който е известен преди всичко със своите и интересни клипове за Raspberry Pi, този път демонстрира необичаен експеримент. Той включи стандартен тип видеокарта модел AMD Radeon RX 6700 XT към компактния едноплатковия компютър Raspberry Pi CM4 чрез PCI-E шината. Разбира се на него са му били необходими допълнителни компоненти, но всичко е направено просто, за да се провери какво ще стане, понеже възможностите на поставения на малката платка процесор не е достатъчна за цялостното разкриване но изчислителната мощност на тази видеокарта.

По време на този експеримент не е използвана обикновената платка Raspberry Pi 4, а моделът Raspberry Pi Compute Module 4 (CM4) поставен на дънната платка IO Board, която разполага с един PCI-E x1 порт. Разбира се, едноплатковият компютър няма подобен порт. Това все още не е достатъчно, за да може графичната карта просто да бъде напъхана в съответния слот – използван е преходник от PCI-E x16 към PCI-E x1. И още, за тази мощна видеокарта е необходимо съответното мощно захранване. Докато Raspberry Pi CM4 консумира едва 5, максимум 10 W, то AMD Radeon RX 6700 XT изисква около 230 W. За да се реши този проблем е използвано стандартно външно АТХ компютърно захранване.

Оказа се, че операционната система разпознава тази видеокарта и правилно определя регистъра на базовия адрес, но при компилирането на Linux ядрото със съответния драйвер на AMD за тази система, възниква грешка и графичната карта не работи съвсем правилно. Джеф заяви, че до няколко дни ще се справи с този проблем

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини