Линус Торвалдс предложи Linux ядрото да спре да поддържа процесорите i486

0
882

Линус Торвалдс предложи в новата версия на Linux ядрото да се спре поддръжката на  процесорите i486, понеже те не поддържат инструкцията cmpxchg8b. Тази процесорна инструкция се поддържа от по-новите x86 32-битови и съвременните x86-64 чипове, включително Pentium и нагоре.

Според създателя на Linux, време е да се прекратят опитите за емулирането на тази инструкция за процесорите, които не я поддържат и които вече на практика никой не използва. Торвалдс е на мнение, че процесорите i486 вече са морално остарели и не са актуални, но все пак, ако някой все още ги ползва, то може съвсем спокойно да работи с някоя от по-старите версии на Linux ядрото с дългосрочна поддръжка, която ще продължи още няколко години.

Към днешен ден на практика всички Linux дистрибуции, поддържащи 32-битовите х86 процесори, използват ядра с опцията X86_PAE, която изисква задължителната поддръжка на процесорната инструкция cmpxchg8b.

Прекратяването поддръжката на класическите i486 няма да засегне произвежданите от Intel процесори Quark за вградени компютри, които въпреки, че са от класа i486, включват някои характерни за поколението Pentium допълнителни инструкции, включително и въпросната cmpxchg8b. Същото важи и за процесорите Vortex86DX.

Да добавим, че поддръжката на още по-старите i386 процесори в Linux ядрото бе прекратена още преди 10 години.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари