Микроскопски снимки на чипа, който се използва в Sony PlayStation 5

0
2202

За разлика от Microsoft, който още миналото лято публикува детайлната схема на кристала на SoC за Xbox Series X, корпорацията Sony не бърза да съобщава каквито и да било подробности за структурата на чипа, който се използва в PlayStation 5. Германски специалист реши да хвърли светлина върху този чип. Той е познат под псевдонима Fritzchens и миналата година публикува голям брой интересни снимки на кристалите на редица централни и графични процесори. А сега показа и кристала в чипа на новата конзола на Sony.

За да могат да бъдат направени висококачествени снимки на вътрешната структура на различните GPU и CPU, в повечето случаи се налага разпояването на кристала от подложката, след което чипът неминуемо се поврежда и спира да работи. Но този път жертви няма. Германецът е използвал специален SWIR микросокоп, който дава възможност да се погледне какво е вътрешното устройство на използваната SoC без каквито и да било рискове.

В 7 nm чип на PlayStation 5 известен като Oberon, Ariel и AMD Flute са налични 8х х86 процесорни ядра с архитектура Zen 2. Те са разположени в лявата част на кристала и имат малко по-опростен дизайн в сравнение с хибридните чипове AMD Renoir/Zen 2.

Централният сегмент е зает от графичното RDNA 2 ядро с 36 изчислителни модула (Compute Units, CU) и 8х 32-битови контролери за GDDR6 памет. Отдясно се виждат допълнителните модули, включително блокът за кодиране и декодиране на видео и PCI-E 4.0 x4 контролера за флаш дискове.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари