Нови снимки на кристалите на процесора Ryzen 5 3600

7
823

За по-доброто разбиране на различните устройства около нас почти винаги подразбира тяхното разрушаване в името на науката, като централните процесори не са изключение от това правило.

Добре известният специалист на „инфрачервения ракурс“ Fritzchens Fritz вече строши един от новите процесори Ryzen 5 3600, за да покаже структурата на неговите кристали при голямо увеличение. Чиплетите на процесора не само са отделено от подложката, но и са заснети отделно от процесора.

Да напомним, че кристалът, съдържащ входно изходната логика и контролера на паметта, се намира отделно на подложката и се произвежда чрез 12 нанометров технологичен процес. Самите процесорни ядра и кеш паметта от трето ниво се намират на отделни кристали – чиплети, които се произвеждат чрез 7 нанометров технологичен процес. Тяхната снимка с голямо увеличение показва, че структурата на тези 7 nm кристали е по-регулярна.

Във фотосесията е включена и снимка, която претендира за известна художествена ценност.

Да си припомним, че процесорът Ryzen 5 3600 разполага с шест Zen 2 ядра с поддръжката на многопоточна работа и 32 MB L3 кеш памет. Чипът работи с тактова честота от 3,6 GHz до 4,2 GHz при TDP 65 W. Кеш паметта от второ ниво е 3 MB. Процесорът е с отключен множител и се произвежда от TSMC чрез нейната 7 nm FinFET технология. Поддържа се двукналана работа на DDR4 оперативна памет с честота до 3200 MHz.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари