fbpx
9.8 C
София

Миниатюрен фотонен чип сортира 2 милиона изображения в секунда без процесор и RAM

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Създаден е специализиран фотонен чип, който използва фотонна невронна мрежа за обработката на снимки и изображения. Той само за 0,57 наносекунди открива и класифицира едно изображение.

Фотонната невронна мрежа, създадена от специалистите на университета на Пенсилвания представиха миниатюрен чип с площ 9,3 квадратни милиметра. В него се използва директната обработка на светлината, получена от търсения обект.

В традиционните невронни мрежи, използвани за разпознаване на изображенията първоначално сензор, обикновено камера, регистрира образа на целевия обект. Тези оптични данни се преобразуват в електрически сигнали, а след това в цифрови данни, които се обработват, анализират, записват и сортират с помощта на компютърни чипове. Възможностите на този подход са ограничени от тактовата честота на използваните процесори, при които изчисленията се извършват последователно едно по едно.

Новият фотонен чип премахва четирите основни фактора, които отнемат най-много време в традиционните дигитални чипове. Това са преобразуването на оптичните сигнали в електрически, тяхното преобразуване в цифров форма, необходимостта от голям обем памет и извършване на изчисления на базата на тактове.

Фотонната невронна мрежа директно обработва оптичните вълни, попадащи върху масив от пиксели върху кристал, които се разпространяват чрез слоеве от фотонни неврони. В този случай линейните изчисления се извършват по оптичен път с помощта на съвременната оптоелектроника.

Оптичните неврони са свързани помежду си с помощта на вълноводи – оптични проводници. Информацията преминава през различните слоеве на мрежата и при всяка една от тези стъпки постепенно се извършва в една от многобройните категории, на които тази невронна мрежа е обучена.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини