12.1 C
София

На изчезване ли са настолните компютри?

Най-четени

Настолните компютри вече са мъртъв продукт или в момента умират като продукт. Това твърдение, по ирония на съдбата, няма да умре само по себе си и ние редовно го чуваме през последното десетилетие, даже още от края на предишното. Каквото и да се случи на десктоп пазара и каквито и нови хардуерни иновации и раздвижващи продукти да се имплементират, винаги ще се намери някой, който да каже, че на десктоп компютрите просто вече не им е отредено бъдеще.

Затова решихме да преразгледаме картината на десктоп пазара към 2021 г. и да обмислим в какво състояние е пазарът на настолни компютри в момента. Има ли някакви признаци, че добрите, стари надеждни машини най-накрая са тласнати към своето изчезване от пазара или може би са в опасност, както много специалисти постоянно тръбят.

Краткият отговор на този въпрос засега, според нас, остава „не“, но освен него има една по-дълга и задълбочена дискусия за пазара на настолни устройства.

Всяка оценка на състоянието на настолните компютри като продукт на пазара трябва да има предвид най-новите данни за нетните продажби, а в момента всички данни показват, че пазарът се намира в развитие – всъщност буквално се намира в своеобразен ренесанс. През настоящата и изминалата година всъщност се отчита голям ръст на продажбите на персонални компютри и макар и много от съвременните потребители да предпочитат просто да си купят нови лаптопи, настолните компютри също не са изгубили интереса на масовия потребител.

Всъщност според най-новите данни, които сме почерпили от IDC, анализаторската компания е установила, че през второто тримесечие на 2021 г. „повишеното търсене на персонални компютри, съчетано с недостига на компоненти на пазара, който силно повлия предлагането да всякакви микропроцесорни устройства, доведе до растеж на продажбите на настолните компютри през последните няколко тримесечия.“

От Гартнър също отбелязват, че през второто тримесечие на 2021 г. се наблюдава глобална тенденция, че „настолните компютри отбелязват по-силен ръст в продажбите от лаптопите“. При някои производители на компютри, ситуацията изглежда още по-оптимистично в полза на настолните компютри, една от които е Dell. При популярния производител се наблюдава особено силен растеж в продажбите на настолни конфигурации, като общия процент на нарастване на продажбите достига до зели 40%, в сравнение с едноцифрения процент на растеж на продажбите на лаптопи.

Разбира се, настоящият ръст на продажбите на настолни компютри отчасти е моментен, тъй като се дълги на гореспоменатия недостиг на компоненти, който ограничава доставките на лаптопи, но остава фактът, че въпреки всичко това продажбите остават силни. Друг очевиден фактор, който играе роля, е покачването на търсенето на всякакви компютърни и смарт устройства по време на пандемията от коронавируса, когато хората масово минаха в режим на хоум офис, и трябваше да заменят служебните си компютри с лични.

Въпреки моментните фактори обаче, прогнозите на анализаторите са, че тенденцията на растеж на интереса към настолни компютри няма да отмине толкова скоро, тъй като независимо, че много икономики по света отново се отвориха и много служители започват да се връщат към нормалния си режим на работа, то все още на глобално ниво темповете на ваксинация са ниски, а новите варианти занижават вероятността скоро да можем да кажем, че пандемията окончателно е приключила. Още много хора също така остават на режим на отдалечена работа, като значително по-голям процент, спрямо хората преди пандемията, ще продължат да работят дистанционно и занапред в бъдещето, което означава, че потребността от настолни компютри, лаптопи и други електронни устройства няма да спре да нараства. Все пак, от IDC отбелязват, че е възможно темпът на растеж да се забави в някакъв момент и има някои ранни индикации, че предстои забавяне на потребителското търсене, тъй като хората променят приоритетите си за разпределяне на бюджета след почти година на агресивни покупки на персонални компютри.

Във всеки случай, като се изключат продажбите, задвижвани от пандемията от коронавируса, дори през 2019 г. доставките на персонални компютри са започнали да нарастват с 2,7%, прекратявайки седемгодишното постоянно свиване на пазара. Компанията за пазарни анализи IDC заявява в свое прес съобщение от 2019 следното: „Тази година беше ясен знак, че търсенето на персонални компютри все още е налице, въпреки продължаващото нарастване на популярността на нововъзникващите форм фактори и покачването в търсенето на мобилни компютри.

И така, тези данни определено могат да ни помогнат да направим констатация. Като се имат предвид тези цифри, настолните компютри със сигурност не са мъртви на пазара или не са на изчезване, дори и да разгледате графиките на продажбите от преди пандемията.

Разбира се, макар компютърната индустрия да е в добро здраве в последно време, това не е било винаги така в исторически план. Всички тези приказки за свиването на пазара на настолните компютри и евентуалната вероятност от това да изчезнат като популярен продукт, не идват от нищото.

Ако хвърлим поглед назад през последното десетилетие, имаше моменти, когато продажбите на компютри бяха по-колебливи, а в някои моменти дори сериозно разклатени. Зад това обаче донякъде стои една причина, която се разглежда като имаща положителен ефект за потребителите: с времето жизнения цикъл на един настолен компютър е нараснал.

Тъй като хардуерните компоненти, предимно процесорите, видео картите и SSD устройствата ставаха все по-добри и по-добри с годините, те по-скоро изпреварваха изискванията на софтуера и игрите, а не обратното, както в много случаи сме свикнали да наблюдаваме. Това означава, че с течение на времето всяко следващо поколение процесори ставаха все по-добри и можеше да работи много добре все повече време. Това от своя страна започна да създава ефекта, при която хората не се налагаше да надграждат настолните си компютри толкова често, което очевидно има влошаващ ефект върху продажбите.

Когато говорим за развитието на възможностите на процесорите за настолни компютри, трябва да споменем, че значително раздвижване на индустрията донесе още първото поколение настолни процесори на AMD от серията Ryzen, които макар и експериментални, със значителни слабости и още нестабилни, когато за първи път тръгнаха на пазара, впечатлиха потребителите със своите значително по-добри хардуерни възможности на по-ниска цена, които даваха. Така настъпи едно раздвижване и пропукване на царящата почти цяло едно десетилетие стагнация, в която Intel завишаваше цените на процесорите си за крайни клиенти, на практика без да предлага съществено подобрение в производителността с всяко следващо поколение. С приемането на оперативната памет DDR4 и SSD устройствата за съхранение, хардуерните възможности на настолните компютри се подобриха още, а цените, на които потребителите получаваха определена производителност, непрекъснато намаляваха. До голяма степен можем да кажем, че именно това беше причината, поради която много професионалисти, създатели на съдържание, обикновени потребители, геймъри и хора с всякакви професии и интереси започнаха да купуват повече и по-мощни настолни компютри, да инвестират по-сериозно в тях с намерението да използват устройствата по-дълго време след покупката им.

Настолните компютри остават фаворит в тежката категория

Макар и мобилните процесори също да се развиха страшно много през последните няколко години, като много от тях осигуряват същата производителност, която и някои настолни процесори, а в допълнение преносимите компютри да печелят своите фенове с компактността и допълнителните приятни функционалности, които предлагат, то все още настолните им колеги са предпочитан вариант за задачи, които изискват по-висока изчислителна производителност. Създателите на графично съдържание, монтажистите, софтуерните инженери и всички други потребители, които вършат дейности, взискателни откъм компютърна производителност, определено все още предпочитат настолните компютри, които на значително по-ниска цена от iMac устройствата или преносимите компютри, могат да осигурят висока производителност, която да се справи с всичките им задачи. Все по-популярен става и сценарият, при който потребителите използват удобен преносим компютър за основната част от своите дейности и работа, но разполагат и с настолен компютър, използван като работна станция, от чиято производителност се възползват дистанционно, използвайки технологии като VNC.

В допълнение, когато говорим за продажбите на настолни компютри, може би трябва да обърнем повече внимание не само на продажбите на готови компютърни конфигурации, които са сглобени от ОЕМ производителите на пазара, а трябва да обърнем внимание и на продажбите на отделни компоненти. Много потребители решават да не закупуват готови конфигурации, когато става въпрос за настолни машини, а сами да изберат хардуера за тях, персонализирайки ги според своите потребности, възможности и предпочитания към хардуера. Освен това, самостоятелно избраните и сглобени конфигурации винаги са привличали потребителите с това, че могат да осигурят много по-добри хардуерни възможности, когато биват закупувани отделни компоненти, спрямо готови конфигурации, при една и съща цена. Последният вариант е предпочитан не само от една конкретна група потребители – да кажем взискателните към хардуер или предпочитащи определен външен вид, а на практика от всички, които имат ентусиазма и желанието да създадат конфигурация по този начин, или просто да се доверят на специализиран магазин или фирма, които предлагат да извършат услугата по избор на компоненти и сглобяване на персонализирана конфигурация, вместо тях. Високата производителност и удовлетвореността от факта, че конфигурацията е персонализирана спрямо нуждите и предпочитанията на потребителя, при това на значително по-достъпна цена от тази, която би могъл да предложи един ОЕМ производител на предварително сглобени конфигурации на пазара, определено са факторите, които привличат вниманието на крайния потребител.

Освен всичко изброено, конкуренцията в сферата на хардуера за настолни компютри тепърва предстои да раздвижи пазара още. Нека припомним, че процесорите от семейството Ryzen на AMD сериозно повишиха конкурентността и раздвижиха пазара, което накара и производител като Intel, който от години беше едноличен лидер на процесорния пазар за настолни компютри, да започнат истински да се състезават да предложат повече производителност и стойност на своите клиенти, на по-конкурентна цена. Тепърва предстои да видим още много нови предложения на пазара и от двата производителя на централни процесори, въпреки че темпът на иновации и въвеждане на нови продукти ще бъде забавен и няма да отговори на предварителните планове, тъй като недостигът на суровини и ресурси в световен мащаб, ограничава възможностите за нови разработки и доставки и на двете компании. Плюс това, неведнъж чухме и различни слухове, че на пазара на процесорите за настолни компютри имат амбиции да влязат и нови играчи, които досега оставаха непредставени в този сектор – като например Qualcomm, макар и към момента всичко, с което разполагаме по темата, да са само слухове и изтекла информация. Независимо от последното обаче, индикации като тези отправят еднозначно и конкретно послание: пазарът на настолни компютри определено не е мъртъв.

Предишна новинаBluffTitler 15.4.0.2
Следваща новинаApple остава лидер на пазара на таблети
Абонирай се
Извести ме за
30 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4....

Подобни новини