8.6 C
София

Apple остава лидер на пазара на таблети

Най-четени

По-рано тази седмица по време на вътрешно обсъждане на очакваните приходи и печалби на Apple, главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук заяви, че iPad е преживял най-успешното си тримесечие през юни от близо десетилетие. И сега анализаторската компания IDC излезе с най-новите си данни за доставките на таблетите на компанията в световен мащаб, които отново подчертават, че Apple остава абсолютен лидер на пазара на таблети и отчита значително по-добри продажби от своите конкуренти. След обновяването на моделите iPad Air през 2020 г. и пускането на обновен iPad Pro по-рано тази година, следващата актуализация в номенклатурата от таблети на компанията се очаква да бъде iPad Mini на по-късен етап тази година.

Анализаторите от IDC изчисляват, че Apple е доставила 12,9 милиона iPad устройства през второто тримесечие на настоящата година. Най-близкият ѝ конкурент в този пазар е Samsung, които са успели да доставят около 8 милиона от своите устройства. Таблетите на Samsung Galaxy Tab S7 предлагат фантастичен хардуер, OLED дисплеи, висока производителност и добри цени, но въпреки това те остават засенчени на пазара от устройствата на Apple, като до голяма степен това се дължи на факта, че има доста по-малко подходящи и функционални приложения за таблети с Android, спрямо голямата професионална и развлекателна номенклатура на приложения за iPad устройствата. Lenovo, която продължава да произвежда и предлага добре приеманите таблети, които работят под Chrome OS, се класира на трето място с доставени общо 4,7 милиона устройства, като Amazon отива на четвърто място с 4,3 милиона доставки от своите устройства Fire.

Покупките на компютри и таблети нараснаха в хода на пандемията от COVID-19, тъй като хората започнаха да се адаптират към дистанционната си работа от домовете и обучението си от вкъщи. Данните от IDC разкриват, че доставките на Chromebook са нараснали с 68,6% на годишна база и са достигнали 12,3 милиона устройства, доставени през второто тримесечие на настоящата година. „Въпреки че това не беше рекордно тримесечие за Chromebook, резултатите не са далеч от приходите от предходните две тримесечия, които определено поставят всякакви рекорди и говорят за безапелационен през последното десетилетие пазарен успех на таблетите“, пишат експертите от изследователската агенция IDC.

Но от IDC посочват, че очакват възможно забавяне на продажбите на устройства Chromebook и всички таблети поради продължаващия недостиг на готови силициеви чипове, както и ресурси за производство, заедно с облекчаването на потребителското търсене, тъй като все повече хора започват постепенно да се връщат на работните си места и в класната стая. Apple от своя страна излезе с изявление, че ограниченията в предлагането на ресурси и чипове могат да навредят осезаемо на продажбите на таблетите ѝ iPad през следващите месеци, като iPhone също могат да бъдат засегнати.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини