fbpx
-5.3 C
София

Невроморфният чип Intel Loihi II разполага със 128 ядра и 1 милион неврони

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Intel представи второто поколение на невроморфните чипове LoihiLoihi II. Архитектурата на новия чип е почти същата, каквато бе и преди четири години, но са направени редица подобрения в хардуера и в процесорните команди. Докато първият Loihi бе предназначен предимно за лабораторни експерименти, Loihi II трябва да излезе на пазара.

С този чип Intel се опитва по хардуерен път да пресъздаде процесите, които протичат в човешкия мозък и на пръв поглед изглеждат неособено сложни. Една от основните научни концепции е, за плътно преплетена и променящи се с течението на времето мрежа от неврони, в която по асинхронен и паралелен път се разпространяват сигналите като отговор на протеклите външни събития.

Опитите тези процеси да бъдат реализирани в рамките на обикновения хардуер засега имат твърде частичен успех, понеже се налага обучението на тези невронни мрежи с помощта на предварително подбрани данни. От друга страна човешкият мозък се учи в реално време.

Чипът Loihi II има за цел да ускори този процес. Той се изготвя чрез специализирания EUV технологичен процес Intel 4, който все още е на етап на разработване. Площта на този чип е 31 мм2, като на нея са разположени 2,3 милиарда транзистора. Чипът разполага със 128 неврони ядра, а броят на невроните е нараснал от 128 хиляди до 1 милион. В новия процесор е дадена възможност паметта да бъде по-гъвкаво разпределяна между хардуерните неврони и синапсите, а използваната компресия на данните дава възможност за още по-ефективно използване на силициевата логика.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини