fbpx
16.8 C
София

Недостигът на полупроводници се увеличава: Samsung не успя да възобнови работата на своята фабрика в Тексас

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Още от края на миналата година технологичните медии започнаха да съобщават за растящия недостиг на полупроводникова продукция, като дефицитът в този сектор вече достигна 30%. Всеки един допълнителен негативен фактор би могъл рязко да увеличи недостига на полупроводникови компоненти, което разбира се, ще окаже влияние и на другите промишлени сектори. Това би довело до намалено производство на лаптопи, десктоп компютри, сървъри и дори автомобили. Точно това се и случи: корпорацията Samsung и досега не може да възстанови производството на полупроводници в своята голяма американска фабрика в Тексас.

Проблемите започнаха от средата на месец февруари тази година, когато в Тексас се настани безпрецедентен студ, което доведе до многократното повишаване консумацията на електрическа енергия. Наложи се южнокорейската компания да спре работата и на двата си завода в Остин. Това решение е първото по рода си в цялата история на Samsung. Но освен Samsung, по същия начин постъпиха NXP Semiconductors, Infineon Semiconductors и други.

И до днес работата на тези фабрики не може да бъде възстановена. Да си припомним, че през 2018 година спирането на само единия завод на Samsung доведе до намаляване световните запаси от NAND флаш памет с 3%. Оттогава южнокорейската компания се научи по-добре да се адаптира към подобни проблеми, но времето на престой на тези две фабрики вече е прекалено голямо.

Днес южнокорейският производител вече има всички необходими ресурси за започване на работа – вода, електричество и т.н. Но за да се рестартира производството е необходимо време. Необходимо е всички системи да бъдат проверени, да се стартират някои базови операции и след това един по един да се стартират всички производствени процеси. И дори след всичко това е необходимо немалко време, за да може производството на полупроводници да достигне предишните показатели и параметри.

Във фабриката S2, работата на която бе спряна, се произвеждаха чипове чрез 28 и 65 нанометров технологичен процес. В този завод се разработват най-различни нови продукти за собствените цели на компанията. Това са предимно контролери за флаш дискове, чипове за електромобилите на Tesla и Renesas, комуникационните чипове на Qualcomm. Само това е информацията, която е известна на медиите и със сигурност тази фабрика произвежда и доставя чипове и за други компании.

Според редица експерти, няма как бързо да бъде изцяло възстановена работата на подобен огромен технологичен обект. Нещата се усложняват и от това, че в производството се използват специфични материали: специални течности, метали, газове и най-различни химични елементи, съединения и вещества. Особеното е, че за тяхното съхранение са необходими специални условия, които сега ги няма. Като цяло всички тези ресурси ще трябва да бъдат възстановени едва ли не от нулата. А това означава, че всичките клиенти на Samsung ще трябва да чакат, докато корпорацията приключи с настройките на поточните линии и започне да произвежда полупроводникова продукция.

По принцип, необходимите компоненти Samsung би могъл да произведе в другите си предприятия, но прехвърлянето на част от производството в други локации води до редица проблеми.

Първо, вече работещата с пълни сили фабрика едва ли ще може да отдели допълнителни производствени мощности за внезапно появилата се голяма поръчка. А и другите компании със собствени фабрики за производство на полупроводници едва ли ще успеят да изпълнят подобна краткосрочна поддръжка.

Второ, цената на полупроводниковите компоненти и така е висока, а при прехвърляне на производството на друго място тя ще нарасне още повече.

Трето, компаниите в Тайван и в другите държави на Югоизточна Азия и така имат проблеми с необходимите ресурси, като например ABF. А това означава, че тези компании и да искат, няма как да увеличат своето производство.

Всички това с голяма вероятност ще доведе до това, че веригата за производство и доставки на полупроводникови компоненти ще бъде разрушена и клиентите ще трябва още дълго да чакат изпълнението на техните поръчки, а това ще провали техните планове.

Това не е всичко. Изглежда, че Samsung няма да успее в предварително планираните срокове да стартира производството на полупроводници чрез 3 нанометров технологичен процес. Тази фабрика трябваше да започне да работи през 2023 година, като през 2022 година трябваше да бъдат инсталирани основните системи и поточните линии. Тази фабрика също ще се намира в Остин, Тексас.

Новият завод за полупроводници на Samsung трябва да помогне на южнокорейската компания по-успешно да се конкурира с лидера в тази област – Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC). Но ако твърде лошото време в този регион продължи, а недостигът на енергия стане нещо обичайно, то не е ясно дали Samsung ще може нормално да работи и да се развива.

Новата фабрика на Samsung е възможно да постигне две цели едновременно – да догони конкуренцията и да получи данъчни отстъпки от страна на американското правителство. Южнокорейската корпорация има солидно лоби във Вашингтон, което прави всичко възможно тази сделка да бъде осъществена. Ако Samsung наистина получи данъчни отстъпки и дори субсидии, то тя ще започне много по-бързо да се развива и да увеличава своите производствени мощности.

От друга страна положението на Samsung никак не е зле. Поръчките са изключително много и продължават да се увеличават. Така например, именно Samsung произвежда графичните процесори за видеокартите RTX 3070, RTX 3080 и RTX 3090 чрез 8 нанометров технологичен процес.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Chromebook CX9 – един от най-добрите от вида си

Бърз софтуер, мощна конфигурация и интелигентен дизайн са част от предимствата на компактната машина През 2022-а Chromebook от екзотика се превърна в нещо добре познато...

Подобни новини