13.3 C
София

Неофициално: Intel Core i9-12900K демонстрира по-висока производителност след изключване на икономичните ядра

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Ново изтичане на информация от азиатските медии демонстрира интересна особеност на бъдещия флагмански процесор Intel Core i9-12900K. След изключването на клъстъра с икономичните процесорни ядра неговата едноядрена производителност в бенчмарка Geekbench 5 достига малко над 2050 точки. Това е интересно, понеже при предишните тестове, в които участват всичките процесорни ядра на този чип, резултатът е около 1900 точки. Тази информация все още не е официално потвърдена, но изглежда смислена.

Ако направим съпоставка с конкуренцията, то Core i9-11900K достига 1850-1900 точки в номинален режим, а AMD Ryzen 9 5950X в същия режим демонстрира около 1700 точки. Да си припомним, че новият чип Core i9-12900K предлага 8х бързи процесорни ядра с архитектура Golden Cove и 8х икономични ядра с архитектура Gracemont. Засега няма независими тестове какво е поведението на досегашния софтуер при използването на новите чипове на Intel.

Предполага се, че с изключването на икономичните E-Core ядра намалява консумацията на електрическа енергия и се отнемат по-малко ресурси от другите модули на този CPU, въпреки, че основното увеличение на производителността би трябвало да дойде от преразпределянето на енергията и разширяване на температурните лимити за бързите P-core. Ето защо не е много за учудване, че i9-12900K получава ръст на производителността на i9-12900K с 8% при един от тестовете на бенчмарка Geekbench 5.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини