Allwinner анонсира новия мобилен процесор A63, предназначен за използване предимно в таблетните компютри.

Чипът се произвежда чрез 28 нанометров технологичен процес. Това не е нещо ново, понеже при производството на топ-процесорите на Samsung и Qualcomm се използва 10 нанометров технологичен процес. За сметка на това, цената на новия чип се очаква да е съвсем ниска.

Конфигурацията на Allwinner A63 включва четири ARM Cortex-A53 процесорни ядра с поддръжката на 64-битови инструкции. Графичният ускорител е ARM Mali-T760MP2, характерен с поддръжката на OpenGL ES 3.2. Графичният процесор поддържа сензорни дисплеи с резолюции до 2560х1600 пиксела.

Новата системата-върху-чипа може да работи с паметите DDR3, DDR3L, LPDDR3, LPDDR2, както и с eMMC 5.0, TLC/MLC/SLC/EF NAND флаш памети.

Новият чип разполага с хардуерен 4К/6К кодек с поддръжката на VP9, H.265 и H.264 4K @ 30 кадъра в секунда, както и Smartcolor 3.0 качество на видеото. Аудио модулът поддържа масив от няколко микрофона и многоканален аудио изход.

Новият чип е удобен за използване в таблетите, електронните рекламни табла и други подобни. Засега няма информация за датата за началото на доставките и цените.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за