Нова алуминиево въздушна батерия за електромобили с по-висока енергийна плътност от бензина

7
2492

Южнокорейските учени създадоха нов тип батерии за електромобили. Тяхната плътност на енергията е по-висока от тази на бензина в обикновените автомобили с ДВГ.

Интересно е, че новите алуминиево въздушни батерии след изтощаване не могат да се зареждат и трябва да се подменят. Може би по този начин ще се реши проблема с дългото зареждане на литиевойонните акумулаторни батерии в електромобилите.

Пробивът бе направен от екип специалисти под ръководството на професор Джефил Чо. Научната работа, изследванията и тестовете са описани в едно от най-престижните научни издания, а именно – Nature Communications.

Новата батерия се различава от сегашните литиевойонни акумулаторни батерии по високата си ефективност, безопасност и ниска цена.

Новите батерии не могат да се зареждат. След разреждането е необходимо да се замени електролита и окислената алуминиева пластина.

Плътността на енергията на новата алуминиево въздушна батерия е по-висока от тази на бензина в ДВГ. Плътността на енергията на бензина е 1700 ватчаса на килограм, докато нашата алуминиево въздушна батерия има плътност 2500 ватчаса на килограм“ – каза Професор Чо. „Това означава, че от 1 килограм алуминии може да се направи батерия, с която електромобилът изминава 700 километра„.

В новата батерия се използва реакцията на алуминия с кислород във въздушен поток. В предишните подобни батерии се използваше скъпа платина, но сега се използват сребърни наночастици, които са 50 пъти по-евтини.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
3 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
6 Автори на коментарите
Петровthe professorNikoНиколайчоПламен Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
AxOx
AxOx

Кой знае какви токсични и др. материали са ползвали. Никой не го е грижа засега дали може да се рециклира тази батерия.

Пламен
Пламен

„Πлътнocттa нa eнepгиятa нa нoвaтa aлyминиeвo въздyшнa бaтepия e пo-виcoĸa oт тaзи нa бeнзинa в ДBГ. Πлътнocттa нa eнepгиятa нa бeнзинa e 1700 вaтчaca нa ĸилoгpaм, дoĸaтo нaшaтa aлyминиeвo въздyшнa бaтepия имa плътнocт 2500 вaтчaca нa ĸилoгpaм“ – ĸaзa Πpoфecop Чo. „Toвa oзнaчaвa, чe oт 1 ĸилoгpaм aлyминии мoжe дa ce нaпpaви бaтepия, c ĸoятo eлeĸтpoмoбилът изминaвa 700 ĸилoмeтpa„.

При 2500 ватчаса се изминават 700 км.
При 1700 ватчаса би трябвало да се изминат 476 км.
От кога с 1 килограм бензин могат да се минат 476 км.?

Колко струва 1 кг. от новата батерия, щото евтина е относително понятие!

Николайчо
Николайчо

2500 ватчаса са равни на енергията на това да включиш една духалка 2KW за 1час и 15мин. Не може кола за 1ч да измине 700км с мощност на двигателя 1.5конски сили????
Просто батериятa от 1 кг алумин явно ще има примерно и 199кг електролит и така 200кг х 2500ватчаса = вече достатъчен капацитет за 700км.

the professor
the professor

… на килограм, това ще рече че с 60 литра са около 50-55 килограма… тоест акумулаторната батерия и тя трябва толкова да тежи…

Петров
Петров

Посочените стойности изобщо не отговарят на истината. В един килограм бензин има около 46 MJ (мегаджаула) или 12.7 kWh. Посочените 1700 Wh са далеч от истината. 700-те километра, които можело да се изминат с един килограм алуминиева батерия, също са малко далеч от практичната истина. При плътност 2500 Wh/kg получаваме 2.5 kWh. А на някаква си Tesla и трябват 100 kWh енергия за да успее да измине едва 550 км. Разбира се, можем да си помислим за „превозните“ средства от състезанието Shell Eco Marathon. Там с един литър бензин минават хиляди километри. А с един киловат-час — стотици километри. Но… Виж още »

Niko
Niko

The best is hydrogen motor no battery no chemicals this production killing everything around and spatial aluminum this researcher is very stupid for this the people’s in South Korea is very sick.

the professor
the professor

хубава батерия, но щом не е акумулаторна все едно не струва (още повече че след разреждането не остава и алуминий), това е като да си купиш дизелов или бензинов автомобил с пълен резервоар, но без отвор за зареждане…