fbpx
-9.8 C
София

Нова алуминиево въздушна батерия за електромобили с по-висока енергийна плътност от бензина

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Южнокорейските учени създадоха нов тип батерии за електромобили. Тяхната плътност на енергията е по-висока от тази на бензина в обикновените автомобили с ДВГ.

Интересно е, че новите алуминиево въздушни батерии след изтощаване не могат да се зареждат и трябва да се подменят. Може би по този начин ще се реши проблема с дългото зареждане на литиевойонните акумулаторни батерии в електромобилите.

Пробивът бе направен от екип специалисти под ръководството на професор Джефил Чо. Научната работа, изследванията и тестовете са описани в едно от най-престижните научни издания, а именно – Nature Communications.

Новата батерия се различава от сегашните литиевойонни акумулаторни батерии по високата си ефективност, безопасност и ниска цена.

Новите батерии не могат да се зареждат. След разреждането е необходимо да се замени електролита и окислената алуминиева пластина.

Плътността на енергията на новата алуминиево въздушна батерия е по-висока от тази на бензина в ДВГ. Плътността на енергията на бензина е 1700 ватчаса на килограм, докато нашата алуминиево въздушна батерия има плътност 2500 ватчаса на килограм“ – каза Професор Чо. „Това означава, че от 1 килограм алуминии може да се направи батерия, с която електромобилът изминава 700 километра„.

В новата батерия се използва реакцията на алуминия с кислород във въздушен поток. В предишните подобни батерии се използваше скъпа платина, но сега се използват сребърни наночастици, които са 50 пъти по-евтини.

Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини