fbpx
22.8 C
София

Нова индикация, че ситуацията с видеокартите като количества и цени ще се оправи скоро

Най-четени

Нивата на наличностите от графични карти може да се подобрят в близко бъдеще, а цялостната ситуация може да се промени значително през втората половина на 2022 г., ако се съди по последните новини.

Това сочи доклад на DigiTimes, в който се твърди, че недостигът на субстрати ABF (Ajinomoto Build-up Film), един от градивните елементи на платките, ще бъде „значително намален“ след средата на 2022 г.

Посочва се още, че ASRock и PowerColor (които произвеждат карти на AMD) са готови да увеличат производствените си нива с „постепенно“ темпо през втората половина на 2022 г.

Всъщност ситуацията с наличностите може да започне да се подобрява още преди това, тъй като гореспоменатите проблеми с ABF ще започнат да намаляват след февруари. Така че от март нататък би трябвало да видим, че нещата малко се подобряват.

В доклада се твърди още, че графичните карти ще продължат да се продават успешно, а цените ще останат на високи нива през първата половина на 2022 г. Въпреки това се виждат признаци, че цените на картите започват да падат. Но още известно време ще са много, много над препоръчителната цена на производителя.

Широк оптимизъм, че нещата ще се подобрят по-късно през 2022 г.

Повод за оптимизъм по отношение на потенциалното облекчаване на проблемите са и прогнозите, направени наскоро от Nvidia и AMD.

Главният изпълнителен директор на AMD Лиза Су заяви, че очаква недостигът на чипове и проблемите с доставките да се подобрят през втората половина на 2022 г.

Колет Крес, финансовият директор на Nvidia, повтори тези думи. Така че има широко разпространено усещане, че по-късно тази година нещата ще се подобрят.

Не всички споделят този оптимизъм..

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер все още е в лагера, който смята, че недостигът на чипове може да продължи още дълго.

Както посочват от Tom’s Hardware, има и други слухове за ситуацията с ABF субстратите. Сингапурският Business Times смята, че недостигът ще бъде далеч по-дългосрочна криза – потенциално продължаваща през следващите няколко години.

Този доклад е вече на четири месеца, но все пак е коренно различен от прогнозата на DigiTimes.

Можем само да се надяваме, че последното е по-вярно, в името на цялата технологична индустрия, която използва ABF субстрати. Те далеч не засягат само видеокартите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини