Фермерът Тринити Дей Уелс от Алабама реши да съди компанията John Deere за правото да ремонтира своите трактори. Той заяви, че патентованият специализиран софтуер за тракторите на компанията създава монопол, който е несправедлив спрямо дребните фермери.

Уелс отглежда едър рогат добитък в малка ферма с площ около 150 акра (60,7 хектара), която той ползва под наем в окръг Франклин в северозападната част на Алабама. През целия си живот фермерът е използвал техниката на John Deere.

Миналата година на таблото на трактора на Уелс е светнала лампа, показваща някакъв проблем с двигателя. Фермерът заяви пред медиите, че досега винаги е ремонтирал своето оборудване при местния дилър, но този път му се наложило да позвъни на John Deere, които да оправят собствения си фирмен софтуер. Пристигналият техник се справя само за три минути, но този ремонт е струвал 600 щ. долара. Това никак не се е харесало на Уелс.

Фермерът е на мнение, че тези скъпи ремонти от подобен род са сериозно препятствие за малкия бизнес и могат напълно да го лишат от печалба.

Уелс заведе съдебно дело срещу John Deere във федералния съд в Хънтсвил. В приложената жалба се казва, че John Deere е създал монопол в нарушение на федералния антимонополен закон Шърман, и по този начин унищожава конкуренцията при ремонта на тракторите, малките ремонтни работилници са принудени да затворят врати, а собствениците на тези трактори трябва да изминават големи разстояния или дълго да чакат да пристигне фирмения техник.

Адвокатите на Уелс започнаха да работят по преобразуването на подадения съдебен иск в колективен иск, към който могат да се включат всички пострадали фермери от Алабама, Тенеси и Мисисипи


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари