Вчера разбрахме, че под запълнената с припой капачка на процесорите Ryzen Threadripper се намират четири кристала, но осемте процесорни ядра са разположени само в двата от тях. Авторът на този смел експеримент разкри, че двата „излишни“ кристала са изключени.

Днес популярното уеб-издание PCWorld публикува интересна теория, обясняваща загадъчната ситуация. Порталът счита, че този дизайн е необходим за по-равномерно разпределяне на механичното натоварване на капачката на процесорите, която при два кристала би започнала да се огъва, а по този начин охлаждането няма да е ефективно. Специалистите на PCWorld твърдят, че вместо двата „излишни“ кристала се използват фиктивни пластини и няма никакви деактивирани кристали с процесорни ядра. Това означава, че няма начин да бъдат включени всичките 32 ядра в процесорите AMD Ryzen Threadripper.

В тази ситуация доста учудващо е най-добросъвестното използване на припой (който не е евтин) точно над тези имитатори на кристали. Но това може да се обясни с желанието да се осигури по-равномерна дебелина, по-равномерно разпределяне на температурата и със самата технология на процеса.

Италианският уеб-сайт Bits&Chips е на друго мнение: сървърните процесори EPYC и десктопните чипове Ryzen Threadripper се произвеждат на едни и същи поточни линии, което осигурява по-бързата реакция на AMD към пазара и е по-евтино на потребителите да се подарят „излишните“ кристали.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари