Канадски учени разработиха нов метод за производство на литиево-метални акумулаторни батерии. Откритата от химиците технология увеличава пробега на електромобилите с от 200 до 600 километра, като едновременно с това новите батерии са по-евтини и безопасни.

Един от най-перспективните материали за акумулаторни батерии се счита металният литий, който може значително да увеличи капацитета на батериите, но те бързо се разрушават поради възникването на дендрити – кристални структури, които израстват в лития и нарушават ефективността на работа.

Канадските специалисти създадоха защита срещу дендритите. В електролита се добавя химическо съединение, базирано на фосфор и сяра. При взаимодействие с металните литиеви електроди съединението образува тънък защитен слой, който не оказва влияние на химическите реакции.

Тестовете на прототипите на новите батерии показа, че тяхната кулонова ефективност достига почти 100%. Резултатите от изследванията са публикувани в списание Joule.

Използването на литиево-металните батерии може да увеличи пробега на електромобилите до три пъти. Но това няма да стане скоро. Според учените, за разработването на комерсиална версия на новите акумулаторни батерии са необходими няколко години.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари