fbpx
4.8 C
София

Новите слушалки с графенова мембрана дават идеален звук в целия звуков спектър

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В обикновените слушалки само 10% от енергията се преобразува във звук, останалото се разсейва във вид на топлина, а качеството на звука зависи от много фактори. Калифорнийската стартираща компания GraphAudio, създадена от учените на лаборатория Бъркли възнамерява да извърши революция в областта на аудио техниката.

Те създадоха звуков преобразовател от нов тип на базата на графен, при който 99% от енергията се използва за генерирането на звук. В резултат от това при тяхната мембрана почти липсват изкривявания от интерференции в целия спектър от звукови честоти, а качеството на звука е идеално. Новите слушалки с графенови мембрани трябва да излязат на пазара след две години.

През 2016 година тези учени измислиха начин да използват графен като звуков преобразовател, Това е мембрана, съставена от няколко слоя графен, която превръща електрическите сигнали в звук. Тя напомня на барабан с кръгла рамка и обтегнат върху нея тънък филм с диаметър около 1 см. Мембраната и рамката са поставени между два слоя силициеви електроди.

Електрическото поле принуждава мембраната да вибрира и създава звук, при това с изключителна ефективност и точност. Тази конструкция има съвсем малко компоненти и използва много по-малко енергия в сравнение със стандартните технологии, в които се използват индуктивности и постоянни магнити.

Звукът е с идеално качество при ниските, средните и високите честоти. Неговото качество е толкова високо, че с лекота се различават всички инструменти на един голям симфоничен оркестър.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Чип за зеле
Чип за зеле
1 година

Слушалките и говорителите са най-малко усъвършенстваните устройства в аудио техниката. От изобретяването си до днес всичко се свежда до трептенето на мембрана под въздействието на електромагнитно поле. Никакъв технологичен пробив. При това много аудио ентусиасти решително предпочитат качеството на „старата техника“ пред новата. А днешните модни брандове също не предлагат нищо по-различно. Възможно най-евтиното производство на силно завишена цена.

Technical
Technical
1 година

Иде времето на въглеродните полимери. Постепенно всичката електропреносна мрежа ще мине от мед на въглеродни нанотръби с 1 000 пъти по-малко съпротивление, LAN-кабелите също. От графен тестват и филтри за вода. Антените също ще са от графен. Само въображението ограничава ползите от въглерода.

the professor
the professor
1 година

авторът май обърка слушалки с крушки с нажежаема жичка… не знам каква топлина разсейват слушалките, звуковата мощност е отделен въпрос… това че нещо не е променяно от много време не значи че не е ефективно – ето за пример велосипеда – още се произвеждат модели каквито без съществена промяна, има детски дори без верига, с педали на предното колело… лъжицата и вилицата също не са променяни…

Нови ревюта

Подобни новини