fbpx
-0.2 C
София

Новите слушалки с графенова мембрана дават идеален звук в целия звуков спектър

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В обикновените слушалки само 10% от енергията се преобразува във звук, останалото се разсейва във вид на топлина, а качеството на звука зависи от много фактори. Калифорнийската стартираща компания GraphAudio, създадена от учените на лаборатория Бъркли възнамерява да извърши революция в областта на аудио техниката.

Те създадоха звуков преобразовател от нов тип на базата на графен, при който 99% от енергията се използва за генерирането на звук. В резултат от това при тяхната мембрана почти липсват изкривявания от интерференции в целия спектър от звукови честоти, а качеството на звука е идеално. Новите слушалки с графенови мембрани трябва да излязат на пазара след две години.

През 2016 година тези учени измислиха начин да използват графен като звуков преобразовател, Това е мембрана, съставена от няколко слоя графен, която превръща електрическите сигнали в звук. Тя напомня на барабан с кръгла рамка и обтегнат върху нея тънък филм с диаметър около 1 см. Мембраната и рамката са поставени между два слоя силициеви електроди.

Електрическото поле принуждава мембраната да вибрира и създава звук, при това с изключителна ефективност и точност. Тази конструкция има съвсем малко компоненти и използва много по-малко енергия в сравнение със стандартните технологии, в които се използват индуктивности и постоянни магнити.

Звукът е с идеално качество при ниските, средните и високите честоти. Неговото качество е толкова високо, че с лекота се различават всички инструменти на един голям симфоничен оркестър.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини