В Samsung са разработили нов софтуер за последните си PCIe 4.0 SSD-да, който ги прави толкова надеждни, че на практика да не умрат никога. Това става благодарение на няколко нови функционалности, които бяха обявени. Разбрахме подробности и за двата SSD диска, които тръгнаха в масово производство миналия месец.

Две от тях директно са свързани с целостта на информацията. Първата се нарича „V-NAND machine learning technology”, която проверява информацията. Втората се нарича “fail-in-place” и според официалните лица позволява на SSD да работи нормално дори при наличието на повреда на ниво чип.

FIP открива повредения или повреждащия се NAND чип, проверява за засегната информация и после я премества на част от диска, в която няма проблем. Samsung дава за пример своя 30.72TB PM1733 U.2 SSD диск, в който има 512 NAND чипа. Ако някой от тях се повреди, дискът ще продължи да работи.

Разбира се, това не са дискове, които са предназначени за домашни потребители. PCIe 4.0 дискът има нужда от поставянето си в специфичен сървър (като AMD-базирания Epyc например), за да стигне до максималните си скорости.

Дискът ще е наличен и с по-нисък капацитет – 0.96TB, 1.92TB, 3.84TB, 7.68TB, 15.36TB.

Очакваните скорости са 6400 MBps за четене и 3800MBps за писане на диска

Другият диск е PM1735. Той ще пристига с по-малък капацитет (до 12.8TB), но ще бъде с тройно по-голям живот, ако вземем предвид DWPD (drive writes per day) рейтинга от 3. Това ще рече, че имаме възможност за презаписване на целия капацитет на диска 3 пъти дневно, в рамките на гаранцията, без да се стигне до повреда.

И двата диска ще са налични в HHHL (Half Height, Half Length) вариант под формата на карта. Там скоростта за четене скача до 8000 MBps.

Фактът, че Samsung вече предлага PCIe 4.0 SSD-та на бизнеса означава, че те са една стъпка по-близо и до нас – домашните потребители.

17
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
15 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
да бе, да
да бе, да

Вечни, ама с 5 години лимитирана гаранция, до достигане на някакви смешни TBW (обикновено три пъти по-ниски от аналогичните модели на Kingston и Corsair). Като започнат да ги продават с 99 години безусловна гаранция, може и да си купя SSD Samsung.

Радо
Радо

Samsung SSD-тата са еталон по който всеки производител се сравнява! Останалото е ‘киселото грозде’…

Гошко
Гошко

SanDisk!!! Всичко останало е тралала.

Кьорав кон
Кьорав кон

Явно си от онези ограничени хора, които свързват самсунг единствено с производството на прахосмукачки. Вземи се ограмоти технически преди пак да пишеш глупости по форумите!

да бе, да
да бе, да

Явно доста заблудени УФТСИ има тук. Нищо, че уж е портал за компютърни новини и се очаква да влизат технически грамотни потребители. За информация на наивните жертви на рекламата – пример:

– Samsung PRO 256 GB – 150 TBW – цена (в adres) – 185лв
– Kingston HyperX Fury 240 GB – 641 TBW – цена (в adres) – 117лв

dsaa
dsaa

Едното е малко по-бързо от другото и идва с 5 години гаранция, вместо 3. Има за 101лв на самсунг, просто не е про версията, пак с 5 години гаранция, на работа имам 10 годишен диск на самсунг, още си мърда без да е мръднал, като на ден се местят/трият/добавят по 5гб средно. Второ тоя кингстън е със 120tb tbw вземи им провери официалния сайт, преди да пишеш глупости. И като си много технически грамотен, щеше да видиш, че и двата диска са TLC и няма как да имат подобна разлика в „живота“.

assa
assa

Ако работиш 5 дена в седмицата и пишеш по 25gb за година са 1.3tb, за 10 години са 13тб, което е нищо дори за ссд.

да бе, да
да бе, да

И да смяташ не можеш. 25 GB на ден по 52 седмици по 5 дни по 10 години са 65 TB, а не 13! Обаче ако всеки ден си теглиш и по един 4К филм и го гледаш, това са още по 50 GB на ден. И какво става? След 3 години и 1 месец 5-годишната гаранция на EVO-то отлита в кошчето за боклук… заедно с диска… След 6 години и 2 месеца и Samsung PRO се класира за любимата на всички компютърджии лекоатлетическа дисциплина: състезане по хвърляне на твърд диск 🙂 В същия момент притежателят на HyperX Savage има… Виж още »

assa
assa

Ти тъп ли си или да? Човека каза 5гб на ден затова казах за седмица 25 и в годината 52 седмици. Няма да си правя труда да пиша толкова подробно, заради хора, които не могат 1 + 1 да сметнат.

да бе, да
да бе, да

Самсунга идва с 5 години ЛИМИТИРАНА гаранция. Т.е. тя важи само ако не си записал на него 150 TB. За 101 лв можеш да си вземеш Samsung EVO, който е със смешните 75 TBW! Информация за Kingston HyperX Fury 240 GB от сайта на производителя:

http://www.kingston.com/datasheets/SHFS37A_us.pdf

За разликата в скоростта си прав, но пък за 165 лв с малко търсене можеш да си намериш Kingston HyperX Savage със същите скорости на четене и запис като Samsung PRO, но с 305 TBW.

dsaa
dsaa

За 165лв може да си вземеш NVME 970 plus на Самсунг, което не е сата, но откъм скорост, е доста по-напред. Разликата при сата ссд-та е толкова малка, че стига да не е без рам, QVE серията на самсунг примерно, или с калпав контролер, няма никакво значение, но аз не бих си купил нещо с 3 години гаранция, вместо да дам още 20лв и да си го взема с 5. Мога да ти снимам едно ссд тук, което е ползвано за трениране на модели и на него има записи за над 1 пета байт и е още живо, въпреки, че… Виж още »

Радо
Радо

да бе да, толкова си умен направо пращиш от мозък с едната си клетка…..
Ето ти линк да се научиш , белким се ограмотиш технически!
https://ssd.userbenchmark.com/Compare/Samsung-860-Pro-256GB-vs-Kingston-HyperX-240GB/3950vs1327
Това не е реклама а реални потребителски тестове!

да бе, да
да бе, да

Браво, Радо! Научил си се да ползваш google… което при твоите умствени дадености не е малък успех 😀 Хайде сега да се опиташ да запомниш още нещо: „Не вярвай на всичко написано. Защото иначе ще ти се случва често да влизаш в помещения с надпис ЖЕНИ и да се оказваш в кенеф!“ 😉 По темата – ето ти в същия сайт сравнение на Samsung PRO от 2018-та с Kingston HyperX Savage от 2015-та: https://ssd.userbenchmark.com/Compare/Samsung-860-Pro-256GB-vs-HyperX-Savage-240GB/3950vs3494 Според единия тест – 9% разлика в полза на 3 години по-новия Samsung. Според втория – равни скорости. А при тест с „ATTO Disk Benchmark“ на… Виж още »

MCMXLVIII
MCMXLVIII

Какъв „adres“ бе батко??

Коментар
Коментар

хубаво е да погледнеш и около теб. Според този източник Samsung произвеждат едни от най-издържливите ssd-та https://3dnews.ru/938764/page-3.html#%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5

Note fan
Note fan

SLC – читаво, MLC – не чак толкова и все пак става, TLC – трее се внимава ама по-добре не, QLC – до къде я докарахме, бегай…

KalHa
KalHa

AMD EPYC – специализиран сървър???