В Samsung са разработили нов софтуер за последните си PCIe 4.0 SSD-да, който ги прави толкова надеждни, че на практика да не умрат никога. Това става благодарение на няколко нови функционалности, които бяха обявени. Разбрахме подробности и за двата SSD диска, които тръгнаха в масово производство миналия месец.

Две от тях директно са свързани с целостта на информацията. Първата се нарича „V-NAND machine learning technology”, която проверява информацията. Втората се нарича “fail-in-place” и според официалните лица позволява на SSD да работи нормално дори при наличието на повреда на ниво чип.

FIP открива повредения или повреждащия се NAND чип, проверява за засегната информация и после я премества на част от диска, в която няма проблем. Samsung дава за пример своя 30.72TB PM1733 U.2 SSD диск, в който има 512 NAND чипа. Ако някой от тях се повреди, дискът ще продължи да работи.

Разбира се, това не са дискове, които са предназначени за домашни потребители. PCIe 4.0 дискът има нужда от поставянето си в специфичен сървър (като AMD-базирания Epyc например), за да стигне до максималните си скорости.

Дискът ще е наличен и с по-нисък капацитет – 0.96TB, 1.92TB, 3.84TB, 7.68TB, 15.36TB.

Очакваните скорости са 6400 MBps за четене и 3800MBps за писане на диска

Другият диск е PM1735. Той ще пристига с по-малък капацитет (до 12.8TB), но ще бъде с тройно по-голям живот, ако вземем предвид DWPD (drive writes per day) рейтинга от 3. Това ще рече, че имаме възможност за презаписване на целия капацитет на диска 3 пъти дневно, в рамките на гаранцията, без да се стигне до повреда.

И двата диска ще са налични в HHHL (Half Height, Half Length) вариант под формата на карта. Там скоростта за четене скача до 8000 MBps.

Фактът, че Samsung вече предлага PCIe 4.0 SSD-та на бизнеса означава, че те са една стъпка по-близо и до нас – домашните потребители.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари