fbpx
19.8 C
София

Новият технологичен процес на Samsung увеличава ефективността на процесорите с 25%

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Южнокорейската компания Samsung приключи разработването на своя 5 нанометров FinFET технологичен процес. Съвсем скоро процесорите, създадени чрез технологията за фотолитография в дълбокия ултравиолетов спектър (EUV), ще започнат да се доставят на клиентите.

В сравнение със 7 нанометровия технологичен процес, използването на EUV осигурява 25% по-висока ефективност на пространството с логическите елементи. Производителността е нараснала с 10%, а консумацията на електрическа енергия при едно и също бързодействие е намаляла с 20%. Това е постигнато главно чрез подобряване архитектурата на стандартните логически елементи.

Другото ключово преимущество на новия 5 nm процес е, че могат да се използват производствените мощности от 7 nm процес. Ето защо преходът от 7 към 5 nm няма да бъде толкова скъп и сложен, както обикновено става с миграцията към нов технологичен процес,
EUV.

Компанията планира да започне комерсиализацията на новата технология през следващата година. А за тези година компанията обещава масови чипове, произведени чрез 6 нанометров технологичен процес.

Главната особеност на фотолитография с дълбок ултравиолетов спектър е, че се използва по-малка дължина на вълната – 13,5 nm, за разлика от другите технологии, в които се използват лазери с дължина на вълната 193 или 248 nm. По този начин значително се повишава енергията на фотоните и се създават по-компактни чипове.

Samsung още през месец септември миналата година обяви готовността си за преминаване към 7 нанометров технологичен процес чрез EUV. Сега усъвършенства технологиите си.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини