Micron стана първата компания, която произвежда 176-слойна QLC NAND флаш памет в голям обем, проправяйки пътя на SSD дискове с по-голям капацитет и по-ниски цени към пазара.

Според Micron, 176-слойният QLC NAND позволява 33% по-високи скорости на вход/изход и 24% по-ниска латентност на четене в сравнение с предишния 96-слоен QLC. Компанията очаква тези подобрения в производителността да помогнат за утрояване на внедряването на QLC на потребителските пазари до 2023 г.

Новата NAND технология ще се използва предимно в бюджетни лаптопи и настолни компютри

Потенциално ще елиминира един от последните останали случаи на използване на вътрешни твърди дискове в потребителското пространство.

176-слойната QLC NAND на Micron ще бъде представена за първи път в новия SSD диск Micron 2400 PCIe 4.0 NVMe, който ще се предлага в три варианта – 512 GB, 1 TB и 2 TB.

Компанията твърди, че моделът с най-голям капацитет постига скорости на последователно четене от 4,5 GB/s и на запис от 4 GB/s, както и на произволно четене/запис от съответно 650 хил. и 700 хил. IOPS (входно-изходни операции в секунда).

Въпреки че това ниво на производителност не се доближава до най-производителните SSD дискове на пазара, Micron 2400 превъзхожда значително дори най-бързите HDD дискове, и вече на доста по-конкуретна цена.

Най-големият модел ще единственият в света SSD диск с капацитет 2 TB, който се предлага в миниатюрната M.2 форма – с размери 22×30 mm.

Това го прави подходящ за ултрабуци и други тънки и леки лаптопи. Предлагат се и други формати, с размери от 22×42 мм и 22×80 мм.

SSD дискът 2400 на Micron се основава на нашето водещо положение в индустрията на 176-слойната NAND, за да стимулира прехода към QLC-базирано съхранение на данни за клиентския пазар“, казва Джереми Вернер, корпоративен вицепрезидент в Micron.

„Затвърждавайки лидерството си на пазара, очакваме, че новият 2400 PCIe Gen4 SSD диск значително ще ускори внедряването на QLC в клиентските устройства, тъй като дава възможност за по-широки възможности за проектиране и по-достъпен капацитет.

Въпреки че Micron 2400 ще бъде достъпен само за производителите на устройства, компанията твърди, че технологията 176-слойна NAND ще бъде включена и в избрани потребителски SSD дискове Micron Crucial в бъдеще.

Тепърва очакваме да разберем какви крайни цени можем да очакваме, когато технологията бъде приложена в продукти, които можем да си закупим свободно.

Представа ще добием и, когато излязат устройства, които ползват такива SSD дискове.

Със сигурност обаче това е стъпка в правилната посока, която да позволи на повече хора да се възползват от по-бързата алтернатива на HDD дисковете, за все повече приложения.

Ще е интересно да разберем и колко надеждни ще са тези дискове, с данни за очаквания им живот.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари