fbpx
5.8 C
София

Излязоха финалните спецификации на PCIe 6.0: Огромен скок в скоростта и още..

Най-четени

Завършените спецификации на PCIe 6.0 най-накрая бяха публикувани от консорциума PCI-SIG. Новата версия удвоява скоростта на стандарта PCIe, поддържайки 64 гигатрансфера в секунда (GTps) с 16 писти, работещи на 256 GBps, предават от The Register.

Обявявайки пускането на пазара, PCI-SIG заяви, че PCIe 6.0 ще осигури рекордна производителност с възможност за захранване на големи обеми от данни, удвоявайки пропускателната способност и енергийната ефективност спрямо спецификацията PCIe 5.0.

Същевременно осигурява по-ниска латентност и намалява общите разходи

Нетърпеливите потребители обаче няма да могат да се сдобият с хардуер с PCIe 6.0 за сега. Обикновено са необходими 12-18 месеца след публикуването на финализираните спецификации, за да се появят продуктите на пазара. За това свидетелства фактът, че спецификациите за PCIe 5.0 бяха пуснати през 2019 г., а продуктите започнаха да се появяват едва през миналата година.

PCIe съществува от близо 20 години като стандартна връзка за хардуер от сорта на мрежови адаптери, графични процесори и високоскоростни устройства за съхранение в различни системи – от потребителски персонални компютри до сървъри за центрове за данни. Актуалността му се запазва благодарение на способността на инженерите да удвояват широчината на честотната лента за всяко ново поколение, като същевременно поддържат пълна обратна съвместимост.

Технологията PCIe 6.0 е рентабилно и мащабируемо решение за свързване, което ще продължи да оказва влияние върху пазари с интензивно използване на данни. Такива са центровете за данни, всичко свързано с изкуствен интелект/машинно обучение (AI/ML), HPC, автомобилостроене, IoT и военни/космически технологии. Същевременно ще защитава инвестициите на индустрията чрез поддържане на обратна съвместимост с всички предишни поколения на технологията PCIe, заяви председателят и президент на PCI-SIG Ал Янес.

Заяви председателят и президент на PCI-SIG Ал Янес.

Стандартът изисква значително подобрение на пакетите, конекторите и като цяло на производствените материали. Една от новостите е, че ще се използва PAM4 кодиране, за да може всичко да остане във формат, който работи с предишните поколения.

Когато продуктите станат налични, технологията PCIe 6.0 вероятно ще покаже най-голяма полза при взискателните приложения, изискващи интензивно използване на данни. Такива са например високопроизводителни изчисления (HPC) и AI/ML.

Ще позволява и по-голяма пропускателна способност за масов хардуер, включително графични процесори и NVMe SSD

Но това ще отнеме време, тъй като голяма част от индустрията едва сега възприема PCIe 4.0 в своите продукти. Intel въведе поддръжка на PCIe 5.0 в по-новите си процесори, а AMD все още не е доставила продукти, които го поддържат, например.

Това не пречи на някои анализатори да прогнозират, че PCIe 6.0 ще започне да се налага, след като вече са налични окончателните спецификации

След като индустрията за съхранение на данни преминава към технологията PCIe 4.0 и е на прага на въвеждането на технологията PCIe 5.0, компаниите ще започнат да приемат технологията PCIe 6.0 в своите пътни карти, за да осигурят бъдещето на своите продукти и да се възползват от високата честотна лента и ниската латентност, които предлага технологията PCI Express

Казва Грег Уонг, основател и главен анализатор във Forward Insights.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини