Нов материал радикално ускорява комерсиализацията на чистия водород

0
1836

Преди три години учените от университета на Мичиган разработиха устройство за изкуствена фотосинтеза, в което се използват силиций и галиев нитрид (Si/GaN) за превръщането на слънчевата светлина във водород за горивните елементи, при това с двукратно по-висока ефективност и стабилност в сравнение с аналогичните технологии. Сега, съвместно със специалистите от Националната лаборатория на Министерството на енергетиката на САЩ те откриха нови поразителни свойства на сместа Si/GaN, които дават възможност за радикално ускоряване комерсиализацията на технологиите за изкуствена фотосинтеза и водородни горивни елементи.

„Нашият материал е истински пробив“ – заяви ръководителят на научната група Франческа Тома от Националната лаборатория Лорънс Бъркли. „Обикновено материалите използвани в системите за получаване на водород от Слънцето постепенно се изтощават и разрушават, стават нестабилни и все по-неефективно започват да генерират водород. Но Si/GaN сместа вместо да покаже умора, най-неочаквано демонстрира ръст на генерирания водород. Материалът се оказа по-производителен и по-надежден в сравнение с всичко, което учените са тествали до днес“.

Досега, почти всички материали използвани за изкуствена фотосинтеза или отлично поглъщат светлината, но са нестабилни, или са стабилни, но не поглъщат добре светлинните вълни. Но силицият и галиевия нитрид показаха рекорден коефициент на полезно действие от 3% при директното преобразуване на слънчевата светлина във водород. Освен това, те са леснодостъпни вещества, които широко се използват в производството на полупроводникови компоненти.

Експериментите показаха, че при работата на тази нова система, върху повърхността на материала се образува слой от галий, азот и кислород с дебелина 1 nm. Именно той е причината за повишаването на каталитичната активност при получаването на водород.

5 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари