fbpx
15.5 C
София

Orsted ще изгражда огромна вятърна ферма за производството на зелен водород

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Енергийният гигант Orsted представи своя нов мащабен проект SeaH2Land, в рамките на който ще се получава екологически чист водород. Датската компания възнамерява да изгради в Северно море вятърна електроцентрала с мощност 2 GW и да подаде нейната енергия към електролизери с мощност 1 GW, които ще снабдяват с водородно гориво промишлените предприятия в холандско-белгийския пристанищен регион. Плановете са изграждането на вятърната електроцентрала в рамките на проекта SeaH2Land да стартира през следващите две години, а нейното пълноценно използване да започне през 2030 година.

Според проекта на Orsted, морският вятърен парк с мощност 2 GW ще бъде изграден в южната част на Северно море – тази зона принадлежи на Нидерландия и вече е одобрена от правителството на тази страна като регион, специално предназначен за развитието на морската вятърна енергетика. На първия етап вятърните генератори ще подават енергия към един електролизер с мощност 500 MW, а по време на втория етап Orsted ще изгради още една подобна инсталация със същата мощност, която също ще се използва за производството на зелен водород.

Една главните особености на проекта SeaH2Land е трансграничният тръбопровод с дължина 45 км, който ще свързва Белгия и Нидерландия. Именно той ще осигурява на пристанищата в Северно море редовните доставки на зелено водородно гориво. Този клъстър е най-големият в света център по производство на водород – към днешен ден този регион произвежда над 580 хиляди тона водород годишно, само че с помощта на изкопаемо гориво.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини