fbpx
11.7 C
София

Нов пробив може да замени хард дисковете с магнитни ленти

Най-четени

Вероятно много от вас си спомнят магнитните ленти, но едва ли днес някой ги асоциира със съвременната техника и средства за съхранение на данни. Но благодарение на този нов пробив, дисковете с магнитни ленти, познати ни от едно време, могат да заменят хард дисковете за съхранение на големи масиви от данни.

Fujitsu обяви нова технология, наречена „Виртуална интегрирана файлова система“, която според компанията може да помогне на съхранението на данни на магнитни ленти да се конкурира с твърдите дискове като евтина алтернатива за съхранение с голям капацитет.

След битката между Sony и Fujitsu около LTO, решена в края на миналата година, всички погледи вече са насочени към LTO-9 – технология за съхранение на магнитни ленти, чиито доставки се очаква да започнат през 2020 г. Моделите от LTO-9 ще осигуряват капацитет до 26.1 TB (некомпресиран) и скорост на четене до 708 MB/s.

Този капацитет е по-голям дори от най-големия твърд диск на пазара в момента (който е 20TB), също така паметта е значително по-бърза и по-евтино. Ако към обработката на данните се добави и компресия нещата вече наистина изглеждат розови – лентите на практика са вечни (макар и силно зависими от физическите условия), евтини и бързи.

VIFS

Виртуалната интегрирана файлове система или VIFS на Fujitsu позволява „няколко касетни ленти да бъдат консолидирани в една“, което означава, че потребителите ще имат достъп до огромни масиви от данни, които ще бъдат разделени на части, разположени на няколко касети, които ще работят под формата на един масив.

Технологията много наподобява RAID, но адаптирана към касети за съхранение с магнитна лента. Това ще направи продукта възможно решение за много предприятия или големи фирми, които съхраняват огромни информационни масиви, чиито размери понякога се измерват в петабайти или дори екзабайти.

Японската компания твърди, че е подобрила скоростта на четене с повече от четири пъти в един пробен период, докато друг тест е довел до приблизително двойно увеличение в скоростта на четене и писане.

„Тази технология дава възможност за високоскоростен достъп до лентата, като случайни четения и записи от различни размери, срещащи се в архивиращите приложения и софтуер, и се очаква да осигури рентабилна инфраструктура за архивиране на данни за дългосрочно съхранение на големи обеми и информационни масиви“, коментират от Fujitsu в прес съобщение.

Надеждност

Разбира се, тук се пораждат много въпроси доколко методът ще бъде надежден и би накарал някоя корпорация да съхрани огромните си ценни данни на магнитни ленти. От компанията съобщават, че методът е десетки пъти по-надежден от съхранението на хард дискове от техническа гледна точка, но изисква и по-добро физическо съхранение и защитеност.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини